Народни песни и хора огласиха моравата край Бельова черква

Два часа и половина продължи фолклорният концерт, организиран в неделя, на 19 август, на обширната поляна край храм „Рождество Богородично” /Бельова черква/.
От сцената, украсена със знамената на България, Европейския съюз и Самоков, се изявиха, радушно посрещнати от публиката, танцовият състав при читалище „Христо Ботев” в Райово, детската певческа формация „Белчинче”, младите танцьори от Доспей и от самоковското читалище „Младост”, самодейки от Продановци, Драгушиново, Доспей и Маджаре, талантливите млади певици-братовчедки Марина и Маргарита Бочеви, Цветелина Чукурова от Ново село, смесен състав от Ярлово. Много ръкопляскания заслужиха и изпълненията на мъжките групи от Драгушиново и Маджаре.
„Огънят” докрай поддържаха семейство Чаушеви – певицата Величка /която се превъплъти и в ролята на водеща/ и музикантът Вели.
Мнозина се хванаха на голямо хоро. Сред тях бяха и кметът Владимир Георгиев, заместник-кметовете Люба Кленова и Сия Шехтанова, както и доста млади хора и деца.
На фона на песните на открито рисуваха малките художници от Школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” с ръководител Иван Шуманов към читалище „Младост”.


„Да съхраним българското чрез народното творчество”, призова пък в приветствието си в началото кметът Георгиев. Той изтъкна, че в Самоков и района дейност развиват общо 25 читалища с 1450 самодейци, обединени в над 90 творчески колектива. „И в най-малките села има библиотеки”, допълни не без гордост Вл. Георгиев. „Вие всеки ден полагате огромен труд, за да има днес празник”, обърна се с признателност към самодейците кметът.
Както е известно, тук, в Бельова черква, през 90-те години на миналия век бе открит гробът на покровителя на Самоков епископ Симеон Попович /Самоковски/.
Тук рано сутринта в слънчевия неделен ден бе отслужена и тържествена света литургия. По-късно пък бе осветен и раздаден традиционният курбан.
Част от присъстващите останаха до късно на обяд и разговорка на това обширно и красиво историческо място. На интерес се радваха и сергиите, предлагащи сувенири, икони, сладолед и захарен памук. Фирма предлагаше своите нови производи. Не липсваше на това традиционно народно тържество, естествено, и скара.


Посетителите, включително гости от другаде, запалиха по свещица за здраве и разгледаха стародавния храм /подновен десетина години преди Освобождението/, зарадваха се на цветните градинки около култовата постройка, измиха очите си със светена вода от близкото аязмо, пийнаха в топлия ден студена водица от оригиналната чешма-беседка в черковния двор.
Посрещна ги и ги изпрати на вход-изхода на комплекса самият Симеон Самоковски, изобразен на скален къс от художника Бойко Павлов и неговите ученици.
Тържеството бе и една от най-многолюдните прояви, посветени на Празника на Самоков.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*