Крими, Новини, Шарен свят

Нарушенията в горите намаляват, но все още са доста

С най-голяма концентрация на нарушения остават районите около Ихтиман, Самоков, Разлог и Тетевен, заявиха от Югозападното държавно предприятие с център Благоевград, анализирайки работата през изминалата година.
Все пак като цяло нарушенията на територията на предприятието през 2019 г. са значително по-малко, отчитат от ръководството. Общо 582 акта за незаконна сеч, транспортиране на дървесина без превозен билет и за нарушения на ловното законодателство са съставени през м. г. в стопанството. През 2018 г. актовете са били 588, през 2017 г. – 1051, а през 2012 г. – 1288. Тенденцията е очевидна, коментират горските.
Общото количество на задържаната незаконна дървесина е 1097 куб. метра, от които 635 куб. м от категория обла строителна, 458 пространствени куб. м дърва за огрев и 4 куб. м – фасонирана. Конфискувани са през годината 19 автомобила, 30 каруци и 16 бензино-моторни триона.
Според експертите основна причина за намаляване на броя на актовете са предприетите през последните години мерки – въвеждането на електронни превозни билети, пластините с уникален идентификационен номер, джипиес устройствата на автомобилите за транспортиране на дървесина, ревизиите на охранителните участъци. Активно участват и гражданите, които подават сигнали на тел. 112 при пожари и нередности в горите.
Над 28 хил. проверки са извършили горските стражари в 40-те териториални поделения на Югозападното държавно предприятие през 2019 г. Инспектирани са 9854 дърводобивни обекта и 2850 моторни превозни средства, транспортиращи дървесина. Над 13 700 са проверените ловци във връзка с предприетите мерки от Министерството на земеделието, храните и горите за предотвратяване на разпространението на африканска чума по дивите свине.
От предприятието допълниха, че през тази година засиленият вътрешен контрол и ежедневните проверки ще продължат. Особено внимание ще се обръща на маркирането на дървесината, сечта, разкройването на асортиментите, както и на транспортирането на дървесината.

Leave a Reply