Новини, Шарен свят

Нарушения в графика за хранителните помощи

Обявеният график за зареждане на кметствата по селата в общината с хранителни продукти за социално слаби лица от третия транш на програмата “Интервенционни запаси на Европейския съюз” е нарушен, информира Райна Гаврикова от името на организаторите на акцията – Областния съвет на Българския червен кръст.
Според г-жа Гаврикова централният склад се зареждал неритмично и затова правоимащите от селата в района не са могли да получат продуктите в предварително обявените дни – от 1 до 12 ноември. Все пак до 11 ноември включително са били изпратените помощите за всички села без Злокучане, Драгушиново, Горни Окол, Долни Окол и Широки дол.
Именно от Широки дол правоимащ съобщи в редакцията, че графикът за раздаване на продуктите се нарушава. В крайна сметка, както стана ясно, нуждаещите се от тези няколко села, включително Широки дол, ще получат помощите си от третия транш в сряда, на 16 ноември.
Организаторите декларираха междувременно, че за Самоков графикът ще бъде спазен. Продуктите ще се раздават от 14 до 25 ноември в два пункта: в бившата барака на фирма “Бекастрой” над училище “Христо Максимов” от 9 до 13 ч. и в стария родилен дом от 14 до 18 ч.
Правоимащи са лицата и семействата, получили през миналия зимен сезон парична помощ за отопление; майки, получаващи помощи за отглеждане на деца до 1-годишна възраст; семейства, отглеждащи деца до 18 г. с увреждания и получаващи социални помощи за тях.
Всеки правоимащ получава по 6 кг брашно и ориз, 8 кутии лозови сарми, 2 пакета спагети, 4 кутии вафли, 2 кг грис и 6 пакета нишесте. Продуктите се дават само срещу представяне на оригинална лична карта.

Leave a Reply