Живот, Новини, Образование

Насилието в училище

Ученическо творчество

Насилието в днешни дни е толкова популярно, че дори не прави впечатление. Всеки ден сме свидетели на някакъв вид насилие. В училище, в семейството, на улицата. Децата се бият и тормозят с толкова жестока злоба!
Факторите, виновни за насилието, са много. Например компютърните игри с насилие и убийства, също така и екшън филмите. Децата прекарват по-голямата част от времето си, играейки на тези игри, и после ги превръщат в реалност.
Казват, че насилието предизвиква насилие. Ако едно дете израсне в насилие и тормоз от страна на семейството си, ако гледа как баща му пребива майка му, след години това дете ще се превърне в насилник, защото такъв пример е взело от родителите си.
Насилието може да е и психическо, и физическо, но то е неизбежно. В моето училище учителите знаят за насилието и правят всичко възможно да го предотвратят, като по коридора има камери. Във всеки клас има по двама или повече, които търпят обиди. Всеки ден всеки от нас е свидетел на това, затова на повечето не им прави впечатление.
Насилието не е болест, която може да се излекува. Никой не е застрахован. Може да си добър, лош, богат, беден или невинно дете – насилието пак ще те настигне. Насилието е жестоко и страшно. Не можем да го спрем. Можем само да бъдем по-човечни, да учим децата си на добри дела и да защитаваме правата си.

Мирела В. Гукова
СОУ „Отец Паисий”, 8-б клас

Leave a Reply