Наслада за очите, радост за душата

Винаги, когато се открива някъде изложба, обичам да отида много по-рано. Да остана насаме с картината или скулптурата и да съпреживея настроенията, вложени в нея. Да видя с очите на художника това, което рисува, да усетя вълнението, предизвикано от багрите, рисунъка…
Повечето от картините от изложбата в галерията на Нейко Нейков на ул. „Захари Хаджигюров” в града ни вече бях видяла наскоро, при срещата с творците – участници в международния пленер „Нови хоризонти” в хотел „Калина” в Говедарци. В слънчевия неделен ден на 19 октомври се насладих и на недовършените, а и на някои нови.
Едно от помещенията в къщата на Златка Дъбова нейният син Нейко Нейков е превърнал в галерия. Тук видях място напълно в съзвучие с околната природа. Домакинът е намерил сполучливи кътчета и за своите металопластики. В голямата градина издига ръст и много интересна  скулптура на получовек-полуживотно.
Съвсем естествено бяха подредени в галерията и творбите на 14-те художника от трите балкански страни – Сърбия, Албания и България, пренесли върху платната своите виждания и вълнения, предизвикани от дивата природа на Рила, от старинната архитектура на самоковските къщи, църкви и манастира, от приятните срещи с хората.
„Една моя дълго лелеяна мечта стана реалност и аз съм безкрайно щастлив. Стана нещо наистина уникално. Всички вие можете да се насладите на творбите на художниците, които десет дни твориха под рилското небе. Всяка творба е по своему интересна, защото е правена с любов”, каза при откриването на пленера Иван Шуманов, ръководител на школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” при самоковското читалище „Младост”.

Елия, съпругата на стопанина на хотел „Калина” – другият организатор на пленера, събра в себе си сили и изключително развълнувана, сподели пред многобройните посетители: „Благодаря на всички, които днес дойдохте тук, за да споделим заедно радостта от постигнатото от тези млади хора. Ние успяхме да обединим трите страни – Сърбия, Албания и България, художниците работиха с много любов, без противоречия и с приятелско  настроение помежду си. Те всички станаха част от нашето семейство. Ще ни липсват много. С тъга ще се разделим с тях. Но този пленер няма да е последен. Всяка година ще го правим, защото той е празник за душата.”
Проф. Стефан Алтънков благодари за отличните условия, които семейство Джамбазки е създало. Това се е отразило на богатството на картините – от пейзажите, през хората, до онези чудновати и същевременно толкова интересни цветни и черно-бели петна…
Художникът-преподавател изрази признание и на собственика на галерията Н. Нейков, че я е предоставил за уреждането на тази симпатична изложба.
Директорката на Младежкия дом Латинка Щъркелова поднесе на всеки художник скромен подарък с емблемата на дома и с благопожелания за здраве и нови творчески успехи.
Пленерът се проведе, без да има конкурсен характер, но художниците отнесоха в родните си места специални сертификати с изписани на фона на Рила техните имена.
Художниците се радваха и на усмивките и хубавите отзиви от страна на посетителите – не само на възрастните, но и на младите творци от школата на Ив. Шуманов.
Част от творбите бяха откупени.
На изложбата присъства и семейство Будевски. Симпатичната дама е д-р Йорданка Будевска, а съпругът й – проф. Омуртаг Будевски, е племенник на първата драматична актриса на България Адриана Будевска. Двамата са приятели на г-н Нейков и често го посещават. Закупили са къща в Райово и сега живеят там. Зет им Алекси Начев е известен график, живее и работи в САЩ. Проф. Будевски и д-р Будевска много се радваха на талантливите художници и им пожелаха от сърце догодина отново да вземат участие в пленера.
Г-н Джамбазки и г-н Нейков се бяха погрижили и за почерпка на гостите – сладкиши, бяло и червено вино.
Спонсори на пленера бяха фирмите „Захарно петле” /Снежана Кибарова/ и „Си Комерсиал” /Сотир Немов/. На изложбата присъства и председателката на читалище „Младост” Лили Шуманова.

Димитрина Божилова

Нейко Нейков

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*