Настанените в болница намаляват, повечето са на домашно лечение

С Ковид-19 към 9 юли в общината са били 102 души. От тях 37 са настанени в болница, а по-голямата част – 65, са на домашно лечение.
От началото на извънредното положение с коронавирус са диагностицирани общо 221 лица, като повечето от тях вече са излекувани. За периода са починали 4 човека.
По-малко са вече и лицата под карантина – 197 души.
През първата седмица на юли бяха продължени и по-строгите противоепидемични мерки в Седми квартал. Така карантината там продължи три седмици – 21 дни, въз основа на препоръка на Общинския кризисен щаб и със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция в Софийска област д-р Александър Златанов.
Живеещите в квартала бяха задължени да носят маски на закрити и открити обществени пространства, да спазват социална дистанция от 2 метра, да не се събират заедно повече от двама души. Забранени бяха масовите мероприятия и груповите събирания – църковни служби, концерти, семейни събирания, сватби, балове, кръщенета и пр. Засилен бе контролът върху търговските обекти. Екипи на полицията и жандармерията бдяха за спазване на мерките.
Междувременно след едномесечно затваряне Вътрешно отделение на „МБАЛ-Самоков“ възобнови дейността си. Отделението бе затворено преди месец именно заради вируса. Сега тук ще се лекуват пак пациенти по всички клинични пътеки, за които самоковската болница е сключила договори със Здравната каса. Разбира се, това ще става при спазване на всички противоепидемични мерки и препоръки и след като са изтекли карантините и отпуските на специалистите от отделението.
Всички направени PCR тестове на лекарите, медицинските сестри и санитарите от отделението са отрицателни. На плановите пациенти също се правят предварително тестове за коронавирус, казаха от болницата.
Засега, както вече се писа, няма да се разкрива отделение за лечение на Ковид-19 в нашата болница. Възможно е обаче да се наложи наши медици да помагат на своите колеги от УМБАЛ „Св. Анна“ в София, където вече се чувствал известен недостиг от специалисти. Този казус ще се решава съобразно развитието на ситуацията.
Преди дни пък министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължи обявената извънредна епидемична обстановка в страната до края на юли. Особено сериозно е положението в най-големите градове – София и Пловдив, както и на други места.
Нова заповед на здравния министър постанови от 10 юли всички колективни и индивидуални спортни мероприятия на открито и закрито да се провеждат без публика. Не се разрешават посещения в дискотеки, пиано-барове и нощни заведения за развлечения на закрито. Остава възможността за посещение на открито при 50 % от капацитета на обекта. Забраняват се групови празненства с присъствие над 30 души на открито и закрито – сватби, балове, кръщенета и др. В разрешените случаи остава изискването да се спазва социална дистанция от 1.5 метра.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*