Култура, Новини, Туризъм

Национален парк „Рила” чества на Мальовица 25-годишнина

Снимка: Добромир Фингарски, архив

Четвъртвековен юбилей чества на Меча поляна в туристическия комплекс „Мальовица” днес, 28 септември, Националният парк „Рила”. Директорът Красимир Андонов разказа за дейността на служителите от основаването на парка през далечната вече 1992 г. досега, за постигнатите успехи при опазване и възстановяване на биоразнообразието и на популацията на редки животни.
Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков благодари на служителите на парка за опазването на това богатство и за развитието на територията.
Юбилярите бяха приветствани и от кмета на Самоковска община Владимир Георгиев. Той изтъкна добрите взаимоотношения с ръководството на парка, плод на които е и изграденият информационен посетителски център в града ни.
Сред присъстващите бяха директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите Ирена Петкова, ръководители на БТС, на партньорски организации /включително на дъновистите/ и др. Интерес предизвикаха изделията на производители на местни продукти.
Заради студеното, мъгливо и дъждовно време не се състояха предвидените екскурзии по три лъча.
Утре – 29 септември, юбилейната програма продължава в Посетителския информационен център на парк „Рила“ в Самоков. Ще бъде представена „Ретроспекция на защитената територия“, ще се състои и предпремиера на филма „Национален парк „Рила” и зоната на вечните снегове“.
Празничното честване в нашия край е част от поредицата събития по повод юбилея под мотото „25 години Национален парк „Рила” – 25 години предизвикателство за идните поколения“.

Leave a Reply