Атлетика, Новини, Спорт

Национален рекорд и три шампионски титли за самоковки

„Рилски атлет” прави фурор в Добрич

Топ лекоатлетките на „Рилски атлет” Ивана Аджова, Каролина Аджова и Симона Терзийска, се окичиха със златни медали на държавното първенство по лека атлетика в зала „Добротица” в Добрич.
Каролина Аджова избухна с най-добро време и нов републикански рекорд в трибоя – 217 точки, при момичетата до 14 г. Красноречиво доказателство за класата на Кари бе фактът, че подгласничката й Зорница Нейкова от „Черно море Атлетик” /Варна/ събра 185 пункта. Нашето момиче пробяга 60 м за 8.25 сек., в скока на дължина прелетя 4.83 м, а на 600 м даде време 1:45.27 мин., като подобри рекорда в трибоя с цели 33 точки.
И в трите дисциплини Кари постигна според специалисти много високи резултати за нейната възраст. Рекордът й в бягането пък е по-добър от показаното време от шампионката в спринта на 60 м гладко бягане в по-горната възраст – девойки под 16 г. Каролина показа невероятен талант, самочувствие и загатна за още по-големи възможности.
Братовчедка й пък – Ивана Аджова, се изкачи на най-високото стъпало на почетната стълбичка на 800 м при девойките младша възраст с резултат 2:21.78 мин. Това бягане ще се запомни и с куриоз, който още повече показа бързината и волята на Ивана – при сблъсък на пистата единият й шпайк бе събут, но тя и бягайки боса в продължение на 580 м, се оказа пак над всички.
Втора остана Елена Борисова от „Лудогорец” /Разград/ с 2:23.05 мин., а трета завърши съотборничката на Ивана – Веселина Алинска, която пробяга разстоянието за 2:24.63 мин. Цената на успеха на Веселина е още по-голяма, като се има предвид, че тя се състезава за първи път в тази възрастова категория.
Дъщерята на екстреньора на футболния „Рилски спортист” Петър Аджов пък прибави към първото си място и бронзов медал на 400 м /с време 61,44 сек./.
Третото златно момиче на Самоков е Симона Терзииска. 15-годишното дарование смаза конкуренцията на 800 м при момичетата под 16 г., пресичайки финалната линия за 2:30.04 мин. – изравнен личен рекорд. Втората тук – Татяна Дячкова от СК „Атлет 2004” /Поморие/, изостана на повече от 2 секунди от победителката – 2:32.11 мин. Терзийска грабна и бронзово отличие на 400 м с време 64.26 сек.
Самоковската щафета при девойките под 16 г. в състав: Миглена Петрова, Симона Терзийска, Камелия Иванова и Каролина Аджова завърши пета. Също пета бе и Веселина Алинска на 400 м при девойките младша възраст. На 9-о място се класираха Елен Благоева на 1500 м при момичетата под 16 г. и Емануела Тодорова на 800 м при девойките младша възраст. Габриела Малинова пък тласна гюллето на 7,66 м и зае 14-о място.
Щастлив от постигнатите високи резултати бе и треньорът и секретар на клуб „Рилски атлет” Костадин Чифлиджанов. Опитният наставник вярва, че неговите възпитаници тепърва ще постигат още по-високи успехи.
Следващото важно състезание е държавното първенство по крос кънтри, което ще се състои на 27 февруари, сряда, в м. Широката поляна край Боровец. Организатори са Българската федерация по лека атлетика, Общината и клуб „Рилски атлет”. От клуба вече призоваха бивши състезатели и всички желаещи да присъстват на шампионата.

Leave a Reply