Национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне”

Учениците от Самоков и общината могат да вземат участие в Седмия национален ученически конкурс под надслов „Не се гаси туй, що не гасне”, който тази година е посветен на 136 годишнината от Руско-турската война 1877–1878 г. и Освобождението на България от турско иго и 1025 години от приемането на християнството в Русия.
Главен организатор е Национално движение „Русофили” със съдействието на Министерството на образованието и науката, Синдиката на българските учители, Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и със специалната подкрепа на Фонд „Руский мир” – Москва.
В настоящия конкурс има две новости: първата – че е включен в Националния календар за извънучилищни дейности за учебната 2013/2014 г. на МОН под № 33, и втората – основното изискване е по-голяма част от разработките да бъдат изготвени на руски език, като те ще бъдат оценявани отделно.
Цел на конкурса: чрез проучване на важни моменти в историята и съвремието на българския и руския народ младите хора да се запознаят с миналото, настоящето и бъдещето на българо-руските отношения.
Основни теми: история, литература, туризъм, космически изследвания.
Форми на участие: очерци, репортажи, пътеписи, интервюта, реферати, есета, стихотворения, разкази, рисунки, мултимедийни проекти и клипове.
По-подробна информация, регламент, примерни теми и библиография може да намерите в www.rusofili.eu, папка „Конкурси”.
Възрастовите групи за участие са две: V–VIII клас и IX–XII клас, като творбите могат да бъдат подготвени само индивидуално.
Оценяването ще бъде от национална комисия. Най-добрите ги очакват награди.
Краен срок за предаване на творбите – 30 април 2014 г. в редакцията на в. „Приятел”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*