Култура, Новини

Национална награда за Общинската библиотека “Паисий Хилендарски”

Ако сте потребители на фейсбук, сигурно сте забелязали, че в последно време една снимка доби голяма популярност в социалната мрежа. Може би дори сте гласували за нея: две млади и чаровни дами – библиотекарките Милена Бичакова и Мариела Станева държат сърце под указателна табела “Библиотека”. Фотосът е оформен като сърце, в чиито рамки са преплетени заглавията на популярни световни книги и местни издания. Посланието към него е “Сърцето на града”.
С общите усилия на служителите на Общинската библиотека “Паисий Хилендарски” и гражданите на Самоков, както и с гласовете на любителите на фотографията оригиналната снимка донесе голямата награда на нашата културна институция от фотоконкурса “Твоят път към библиотеката” на фондация “Глобални библиотеки – България”. Главният библиотекар Албена Ихтиманска получи отличието – мултимедиен проектор, на галавечерта на 9 ноември в Националния дворец на културата в София по време на втория национален форум “Библиотеките днес”.
Самоковската снимка е получила одобрението на малко над 2700 потребители на фейсбук от общо гласувалите 11 000 души. Те имаха възможността да избират между 75 фотоса на участващите библиотеки от страната.
Самият проект “Пътят към библиотеката” започна миналия септември. В изминалата една година оттогава са били поставени указателни табели към над 900 регионални, общински и читалищни библиотеки в България, снабдени с компютри за безплатно ползване. Целта е да се популяризират библиотеките като места, където гражданите могат да ползват безплатно интернет и електронни услуги. Инициативата се осъществява от фондация „Глобални библиотеки – България“ с подкрепата на общините и с финансиране от американската фондация „Бил и Мелинда Гейтс“.

Leave a Reply