Новини

Наша студентка в Шотландия нареди изложба-базар

Николина Георгиева

Николина Георгиева

Тя е на 21 години и тъкмо завършва бакалавърска степен по мениджмънт и маркетинг в Единбург (Шотландия). Корените й са разполовени от Родопско и Самоковския край. От малка се увлича по рисуването. Първият й успех, който я окуражава да продължи да се занимава с изкуство, идва още в 4 клас, когато посещавайки школата по рисуване в града ни – „Захарий Зограф”, участва в конкурс за детска рисунка и печели трето място в Токио със своето усмихнато сурвакарче. Награждава я делегация от София, получава бронзов медал, плакет и маслени бои, които пази с умиление.

В седми клас Николина участва в поредния конкурс – този път за изработка на постер на тема „Мой роден край”. Нейното произведение, посветено на Родопския край, печели националното състезание и е изпратено на международния конкурс в Шотландия, където също е на първо място. Като награда Николина е поканена на географския симпозиум в Глазгоу.

С възрастта интересите й се разширяват, увличат я приложните изкуства, посещава курсове за различни техники, започва да се занимава с изработка на бижута. И днес сътворяването на такива красоти е нейно хоби, което я прави щастлива.

Казва, че черпи вдъхновение от близките си – приятелите и роднините й я зареждат с ентусиазъм. От семейството й няма други, които да се занимават с рисуване, но пък дядо й е поетът и писател Филип Марински, от когото вероятно наследява заложбите си в изкуството.

Това лято Николина за първи път показва пред хората този неин си шарен свят, изпълнен с лъскави камъчета, пъстри цветя и много въображение. След като излага ръчно правените си бижута на едно гайдарско надсвирване в прочутото село Гела в Родопите и получава добри отзиви, заедно с майка й решават да подредят в изложба произведенията й. Ръководството на библиотеката сърдечно откликва и предоставя терен за изложбата. Бижутата са изработени предимно от дърво, полимер и камъни, като върху някои от тях е рисувано с бои. Част от материалите Николина е донесла от Единбург, а останалото взема от специализирани магазини в Пловдив и София.

Изложбата е и базар. Тя ще е на разположение на жителите на Самоков от 27 август до 10 септември. Всеки може да заповяда да я разгледа и ако поиска – да купи нещо ново, по-нестандартно и свежо.

 

Станислава Драганова

Leave a Reply