Новини, Образование

Наша ученичка продължава борбата в национален конкурс на ЧЕЗ

Ученичката от 12-г клас в специалност “Банково дело” на ПТГ “Никола Вапцаров” Аделина Раденкова разработи бизнес план на тема “Как промених моята улица” и спечели училищния етап на националното състезание “Стани стипендиант на ЧЕЗ”, организирано от електроразпределителната компания.
Ади “грабна” журито с идеята си за поставяне на автомати за рециклиране на бутилки от пластмаса или стъкло, хартиени и метални опаковки. Тя посочва, че автоматът ще дава стотинки за всяка хвърлена в него опаковка. Дванадесетокласничката дава пример, че тази практика е въведена в много европейски страни. Раденкова уточнява, че целта не е хората да печелят пари от тази услуга, а да имат поне минимален финансов стимул да не смесват отпадъците.
Сега на Ади предстои участие във втория етап на конкурса, който продължава до 21 март. Всеки самоковец може да подкрепи девойката, като гласува за нейната разработка на сайта www.stipendiant.com. Трите проекта, събрали най-много гласове, ще се борят за първите три места на 25 март пред комисия от ЧЕЗ. Победителите в конкурса могат да кандидатстват с получената оценка във ВУЗ. Ръководител и преподавател по икономическите дисциплини на Аделина е Биляна Стамова.

Leave a Reply