Култура, Новини, Читателски

Нашенци веселиха столичани пред Народния театър

В тези празнични дни самоковци бяха сред основните участници в Празника на българската баница в София. Известно е, че жените от нашия край се славят като едни от най-изкусните родни месарии – майсторки на погачи и баници. На столичани гостуваха жените от фолклорната група “Детелини” от Радуил, певците Радка Георгиева от Говедарци, Латинка Трохарова и Васил Димитров от Самоков, както и Кирил Шаренкапов от Широки дол с двоянка и кавал.
В градинката пред Народния театър нашенки заредиха масите с баници – кисела, със сирене, с тиква, с лук… Тук бе и един зелен Дядо Коледа – символ на “Глобул”. С баници с късмети участва фирма “Родопея”, с “екологична баница” – Иво от Добрич /само така се представи/, кулинарно изкушение бе подготвила и едва 5-годишната Мина Матева от София. Четирима мъжаги пренесоха голямата, почти двуметрова баница, дело на хлебозавод “Елиас” в Горубляне. На масата кацна и гърне с радуилски фасул, който, естествено, не стигна за всички, но поне тези, които го опитаха, усетиха невероятния му вкус.
Докато журито: Пеньо Иванов от “Вкусна трапеза”, Ана Йонева и Зорница Спирова от организаторите и зеленият “Дядо Коледа” – бай Георги, се “мъчеха” над уханните тави, за да определят коя баница е най-вкусна и най-красива, лапачите, които сякаш бяха повече от зяпачите, точеха зъби и нямаха търпение да хапнат от вкусотиите. Самоковци се погрижиха за празничното настроение с песни, свирни и хора. Накрая сред отличените кулинарни майстори бе и Мария Василева от Радуил за своята чудна баница.
И трохи не останаха след минути от всички изложени баници. Дали народът е толкова гладен или самите баници бяха много вкусни?!… Каквото и да е, празникът се получи.
Преди да се върнат в Самоков пък нашите участници посетиха Руската църква в столицата и Националния природо-научен музей.

Димитрина Божилова

Leave a Reply