Новини, Образование

Нашенци разработват нови образователни подходи на английски език

Финална информационнна среща по проект „Английският език в професионалното образование и обучение” или e-VET се състоя на 21 януари в конферентната зала на хотел „Арена”. Домакин бе Центърът за професионално обучение /ЦПО/ към столичния „Лондон Колидж Дъблин”, а сред гостите бяха директори на самоковски училища, наши учители и ученици.
Марина Вецева, директор на ЦПО към софийския колеж, и Александра Вецева – преподавателка по информационни технологии, представиха разработените по проекта нови образователни подходи – книгата на учителя е-VET, електронния вариант на e-VET и мобилното приложение на e-VET за операционната система „Андроид”. Иновативните съвременни методи, включващи „огледална класна стая”, ролеви игри, сугестопедия и пр., породиха интерес у присъстващите, които не пропуснаха възможността да зададат въпроси и така формираха полезна дискусия. Очаква се реализираните дейности по проекта да допринесат за повишаване на компетентности на обучаваните по професионален английски, необходими за тяхното личностно развитие и бъдещата им реализация на пазара на труда.
„Успяхме да постигнем всички цели и да реализираме планираните дейности по проекта”, заяви М. Вецева.
Гл. експерт „Връзки с обществеността” в Общината Веска Тодорова благодари на ръководството на ЦПО, че за пореден път избира Самоков за реализацията на свой проект. „Убедена съм, че специализираното обучение по чужд език е много важно, интересно и предизвикателно за децата”, подчерта Тодорова.
От резултатите на проекта е-VET и добрите практики, прилагани в Европа, свързани с обучението по професионален английски, ще могат да се възползват всички ученици, учители и институции от сферата на професионалното образование, както и всички представители на пазара на труда.
В екипа по проекта – освен Марина и Александра Вецеви – наши землячки, успешно като мениджър се изяви и самоковката Елеонора Алексова.
Проектът е финансиран с подкрепата на Европейската комисия, в рамките на програмата „Еразъм+”, ключова дейност 2 – „Стратегически партньорства в сферата на професионалното образование и обучение”, и се координира от Министерството по въпросите на ЕС на Република Турция и турския Център за Европейския съюз „Образование и Младежки програми“. Осъществяването на проекта стартира през 2014 г. Участват училища и институции за професионално обучение от 6 държави -Турция, Чехия, Италия, Испания, Гърция и България, в лицето на ЦПО към „Лондон Колидж Дъблин”.

Делян Василев

Leave a Reply