Новини, Туризъм

Нашият земляк Любомир Палакарчев премина за 21 дни от Ком до Емине през януари

66-годишният Любомир Палакарчев премина популярния туристически маршрут Ком – Емине при зимни условия. Ултрамаратонецът постигна впечатляващото постижение от 21 дни, което е рекордно за човек на неговата възраст посред зима.
В началото на януари Палакарчев тръгва от западната част на Стара планина, а три седмици по-късно вижда Черно море. Постижението му има още по-голяма стойност, защото той изминава маршрута съвсем сам. Прави дори и нощни преходи.
Единствените хора, с които се среща по време на предизвикателството си, са хижарите. Но не винаги успява да го направи, защото, по думите му, част от хижите по маршрута са били затворени.
Палакарчев се принуждава да спи по обори, в кошари за животни или в домовете на хора с добри сърца, за да може да изкара ледените зимни нощи. Има и моменти, в които пали огън, за да се стопли. Преспите, през които минава, също са огромни, но и това не го спира.
“Само на мен си доказвам, че го мога, не го правя заради някой друг. Това е моето хоби. В планината се чувствам най-добре”, коментира известният приключенец. Той е категоричен, че напролет пак ще премине Балкана от Ком до Емине, защото това го кара да се чувства добре.
Любомир Палакарчев е наш земляк, от Ярлово. През дългогодишния си спортен път има много участия и престижни класирания в маратони у нас и в чужбина.
Идеята за пешеходно преминаване по билото на Стара планина е дадена първоначално от самия Алеко Константинов. През 1933 г. е осъществена от Павел Делирадев и Тодор Цветков. Делирадев дори описва прехода им в първия пътеводител за трасето – „От Ком до Емине”.
Първият успешен зимен поход по този толкова труден маршрут е направен през 1961 г. от двама души. Първото преминаване по маршрута пък в обратна посока /от нос Емине към връх Ком/ е осъществено през юли 1968 г. от група планинари от Русенския технически университет „Ангел Кънчев”.

Leave a Reply