История, Култура, Новини, Образование

Наши ученици с фотоизложба за Спасителя на Европа

Фотоизложба за кан Тервел – Спасителя на Европа, е открита в Професионална техническа гимназия “Никола Вапцаров”. Изложбената зала на първия етаж в учебната сграда вече се радва на голям интерес от страна на учениците.
Кан Тервел принадлежи на рода Дуло, приема се, че е син на кан Аспарух. Изложбата акцентира на факта, че Тервел е бил християнин, когато българският народ все още не е бил покръстен. Той получава титлата „кесар”, която се дава само на владетел християнин и е най-високото почетно отличие на Византия през 704 г., след споразумение с император Юстиниан ІІ. През 716 г. кан Тервел сключва мирен договор с византийския император Теодосий ІІІ. Договорът е голям успех, тъй като с него Византия признава стари териториални придобивки и отстъпва нови земи на България. През 717 г., осланяйки се на този договор, Визания търси помощ от кан Тервел, тъй като Константинопол е обсаден от арабите.
Решителното сражение е през 718 г. Българската войска, начело с Тервел, удържа блестяща победа и разгромява арабските нашественици. За разгрома на арабите при Константинопол кан Тервел е признат за Спасител на Европа, а по-късно и за християнски светец.
Захари Зограф изписва лика на кан Тервел като светец в Преображенския и в Троянския манастир. Никола Образописов пък рисува иконата на кан Тервел редом до св. Симеон Самоковски в Бельова черква.
Европа пази спомена за значимостта на българския владетел в съчинения на Цезар Бароний, Мавро Орбини и Блазиус Клайнер.
Името и величието на кан Тервел припомня на българите и Паисий Хилендарски в своята „История славянобългарска” от 1762 г.
Съдействие за уреждането на изложбата са оказали Националният исторически музей, асоциация “Онгъл”, фондациите “Българска памет” и “Бъднини”, Ротари клуб – Ловеч.
Предстои изложбата да бъде посетена и от ученици от други училища в града ни. От ПТГ „Н. Вапцаров” канят и гражданите. Изложбената зала е отворена всеки работен ден от 8 до 16 ч.

Leave a Reply