Новини, Образование

Наши ученички бяха водещи на международна конференция в Благоевград

Четири ученички от СУ “Отец Паисий” бяха водещи на международната образователна конференция Teach For All, състояла се в Американския университет в Благоевград. Конференцията бе традиционна годишна среща на международни лидери, експерти, представители на национални организации, учители, съмишленици и партньори от глобалната общност на Teach For All, част от която е и българската организация „Заедно в час”. Форумът премина под мотото “Да си представим образованието по различен начин” при участието на 400 души от над 60 държави. Конференцията уважиха президентът Росен Плевнелиев, просветният министър Меглена Кунева, снветовни лидери в сферата на образованието.
Ето какво споделиха 4-те самоковски ученички след завръщането си от форума.
Радост Туджарска, 11-а клас: „Това бе невероятна конференция. Подготовката започна месец по-рано с помощта на преподавателката ми по английски Йорданка Георгиева. На конференцията се запознахме с много деца, за които никога и не съм предполагала, че ще се превърнат в наши приятели – Шаши, Джош, Буклеър, Браян, Ифатая, Приянка, Брет… Владееха ни чувства на ентусиазъм, идеи и усмивки. Сесиите, на които присъствах, бяха изключително интересни и различни. Представени бяха новости в обучението и сериозни теми като „Травмите, които влияят на учениците“. Изпитах и малко тъга, когато конференцията завърши.”
Кристина Тотева, 11-а клас: „Супер голяма бе отговорността: да говориш пред 400 човека от цял свят!… Със сигурност ще помня всичко. Всички гости бяха енергични, позитивни, мили. Най-любимото ми е, че създадох приятелства от цял свят. Отначало ми беше странно – трябваше да се говори на английски, а аз не съм особено уверена в себе си и при мисълта, че ще бъда и водеща, ми се искаше да избягам. След това обаче видях, че хората на тази конференция не са дошли, за да съдят останалите, а за да научат нещо. Научих, че промените идват капка по капка. С общи усилия наистина можем да променим света към добро.”
Лияна Чифлиджанова, 9-а клас: „Миналата година аз и още няколко ученици от СУ “Отец Паисий” организирахме фестивал на англо-американската култура с голямата подкрепа на нашата учителка, която наричаме „Мис Дани”. Благодарение на този успешен фестивал бяхме поканени за водещи на конференцията. Ще я помня цял живот. Преживяването беше страхотно, запознахме се с уникални хора. Не бих забравила прекрасната Норика – една от организаторките, която ни помагаше през цялото време. Научих интересни факти за други държави и за хората, които живеят в тях.”
Цветомира Крикорян, 9-а клас: „Най-яркият ми спомен е запознанството с ученици от Малайзия, Великобритания, Америка… Само за четири дни станахме много близки с тях – научих много за тамошните култури и образователни системи. Това преживяване ми показа колко е голям светът и колко много възможности има за развитие.”

Leave a Reply