Наш клуб се представя в Националния исторически музей

Самоковският клуб „Ръкоделие” с ръководител Ани Йовева ще се представи в Националния исторически музей в София по случай Нощта на музеите – от 9,30 ч. на 19 май, събота, до 1 ч. на 20 май, неделя.
Клубът е част от националното движение “Работилница „Седянка”. Участвал е в почти всички изяви на движението, което е поканено от НИМ да гостува с демонстрации и изложба на народни художествени занаяти – плетива, бродери и дантела – шита, совалкова, на една кука, бижута. Поканата идва на борсата “Културен туризъм – 2012” във Велико Търново, където представителите на музея са силно впечатлени както от изложените експонати, така и от визията на участниците.
В Нощта на музеите ще участват и представители на клубовете в София и Велико Търново. Шаловете на Галина Русинова, блузите на Валентина Добрева, пана от шита дантела и копия на самоковски шевици ще красят залите на музея.
Работилница „Седянка” е създадена спонтанно във Фейсбук-пространството от жени, които милеят за старите традиции и занаяти, преди година и половина. Повечето от тях практикуват забравени в днешно време техники за изработка на облекла, декорации за дома и аксесоари. Идеята е тези типично женски умения да достигнат до повече хора, да се предават от ръка на ръка – така, както на времето са предавани от майка на дъщеря и от баба на внучка и това да става на национално ниво, със сбирки в градове и села.
Първата „Седянка” се събира в София, макар че много преди това неформални групички функционират самостоятелно в други градове – като клуба по ръкоделие в Самоков например. Работилница „Седянка” е наградена от кмета на Велико Търново. Имала е изяви и в Арбанаси, Пловдив, Смолян, Благоевград, Самоков и др.
В момента Работилница „Седянка” наброява близо 1000 човека във фейсбук. Обучението е безплатно. Седенки са сформирани вече и в Пловдив, Варна и други градове и села, включително в нашето Радуил.
Предстои официална регистрация на Работилницата като национално движение с клонове в различни градове. Целта е да се създаде база за обучение в ръкоделни техники с квалифицирани учители и богата библиотека. Подобни школи в повечето европейски страни има отдавна, но у нас традицията е била прекъсната и затова сега се полагат усилия за възстановяването й.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*