На добър час „На мегдана”!

Прекрасна инициатива поема с бързината на хороводните стъпки на млади и стари, на девойки, юноши и дечица. Това се доказа в неделя, на 7 юни, на площад „Захарий Зограф”. Слънчевият ден допринесе още повече за хубавото настроение на участниците в този първи по рода си празник и на самите посетители.
Идеята на кмета Владимир Георгиев за празник под надслов „На мегдана” бе подета от даровития млад хореограф и режисьор Кирил Амбарков. Първото сегашно масово хоро, напомнящо за такива изяви на някогашните мегдани, имаше за цел да се популяризират народните танци, да се докаже, че не само обичаме като родолюбци това богатство, но че в тази насока много важна е и приемствеността.
В надпреварата със сърцата игра се включи съставът от Доспей, 22 дами и един юнак – Кристиян Косев, с ръководител Теменужка Ковачка. Те играят все по-сигурно, а са станали и още по-красиви с новите си носии.
Младите танцьори от читалище „Младост” и техният талантлив хореограф Станислав Крумов участват с мерак в почти всички местни празници. И сега отново играха – и самостоятелно, и заедно с другите игрохорци.
Най-новата самоковска танцова формация е създаденият наскоро ансамбъл „Рила”. След „сребърната” си изява наскоро в Сапарева баня участниците в ансамбъла играха с желанието пак да са сред призьорите. Техните приятели от дупнишкия ансамбъл „Рила”, начело с Амбарков, пък играха и учиха нашите състави на стъпките на Чичовото, Четворното, Петруниното хоро и хорото-ръченица.
„Ние сме силни, само когато сме заедно и сплотени”. След тези думи на Кирчо Амбарков на хорото се хванаха не само танцьори, а и десетки граждани. Изви се като пъстра дъга и туптящо сърце едно голямо шарено хоро. До танцьорите с носии се хванаха дечица, младежи, по-възрастни и това бе наистина трогателно. Нали такава е и идеята – да са всички там – на мегдана, ръка в ръка, с подскачащи в ритъм крака. Развя се и националният трибагреник…
Хоро не може без музиканти. С играещите близо два часа бе оркестър „Веселие”. С гайда, кавал, тъпан, гъдулка, тамбура… Всички оркестранти са завършили музикални училища и от десетина години са заедно с К. Амбарков, като озвучават много празници.
Интересни подаръци връчи журито начело с кмета Георгиев и членове Борислав Искрев и Кирил Амбарков – красиви гърнета с пожелание за здраве, дълголетие и участие на танцьорите в нови подобни предизвикателства.
Състезателите пък изиграха три хора, а четвъртото определи най-добрите. Първо място грабна Лиляна Минкова от Радуил, следвана от Стела Шуманова от Доспей и от Лилия Вукадинова от Мала църква.
Получи се истински празник, който сигурно ще стане традиционен – за радост на самодейците, с подкрепата на гражданството. На добър час „На мегдана”!

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*