Култура, Новини

На картините на Иван Шуманов вече могат да се насладят и дупничани

Когато за първи път се запознах с Иван Шуманов /в малката зала на читалище „Младост”/, той работеше със своите ученици от школата по изобразително изкуство. С годините те израснаха и някои от тях вече учат в художествени училища и дори в Академията.
Самият той е студент в СУ „Св. Климент Охридски”. Университетският преподавател от катедра „Визуално изкуство” Орлин Дворянов запознава Иван с Катя Йоцова, уредник в Художествената галерия в Дупница, която се помещава в оригиналната старинна „Околийска къща” до джамията в съседния град.
„Запознах се с творчеството на Иван чрез Дворянов и Елена Марулевска, художници, негови приятели, и чрез школите за деца, по фейсбук. Впечатлена съм от картините му, които подредихме в нашата галерия. Иван, макар и толкова млад, има вече забележителна биография. Библейските му картини са решени в съвременен вид. Има творчески търсения в различни жанрове, но и свой стил на изобразяване, наподобяващ творчеството на Салвадор Дали”, каза при откриването на изложбата К. Йоцова.
Тя прочете и поздравителен адрес до младия художник от кмета на Дупница Методи Чимев.
Поздрав с песен поднесоха братовчедките Маргарита и Маринка Бочеви от самоковското читалище „Младост”. И нежни звуци от пиано изпълниха изложбената зала.
Сред публиката бяха и десетки самоковци. На всички направиха впечатление чудесните творби на Шуманов – „Йоан Предтеча”, „Възкресението на Лазар”, „Влизането в Ерусалим”, „Пиета”, „Вяра, Надежда, Любов”, „Бельова черква”, натюрморти и др.
В по-малката зала на галерията младият художник предложи на посетителите арт инсталация с екран и трънен часовник, а отстрани части от ръце с изобразени на тях човешки лица – много интересни и привличащи погледа.
Художникът поздрави гостите, благодари на К. Йоцова и сподели своите вълнения при изработването на картините и за това, че изложбата се посвещава на 6 септември – Деня на Съединението.
На коктейла накрая с бонбони, чаша вино и специално приготвеното за случая от самоковката Малинка кексово агънце всички можаха да поздравят Иван и да разговарят за неговите творби и за изкуството.
Самата аз съм забелязала, че когато той рисува, така се унася, че нищо друго не го интересува. Мълчи вглъбен и в главата му се раждат елементи като части от пъзел, които той скрепява и подрежда, за да се получат завършени творби.
На всички направи впечатление и отличната организация на проявата.
Изложбата в Дупница е шестата самостоятелна изява на Иван Шуманов. Съдействие в случая е оказало местното арт ателие „Дон Кези”.
През предстоящата учебна година Иван ще бъде и стипендиант на Община Самоков за високите си постижения в сферата на изобразителното изкуство. Шуманов и други млади самоковски творци са достойни наследници на някогашните прочути самоковски зографи.

Димитрина Божилова

Leave a Reply