Новини, Политика, Статии, коментари, Шарен свят

На кого да вярваме?

Язовир "Бели Искър"

Тези дни станахме свидетели на поредния разнобой в дейността на държавните и обществените институции и организации.
След като подир наводнението и трагедията в Хасковско бяха проверени язовирите и се съобщи официално от държавни и общински органи и ведомства специално на няколко пъти, че яз. “Бели Искър” не е опасен, стената му ремонтирана наскоро, съоръженията работят, водата вътре е само около 30 % от целия му обем и че дори би издържал на земетресение от 6 степен по скалата на Рихтер, от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването алармираха, че – напротив: стената на язовира е в плачевно състояние, ремонтът се отлага вече доста години, самият язовир е почти пълен и че земетресение от 4,5 степен по скалата на Рихтер би довело до преливане и разкъсване на стената с всички катастрофални последици от това за Самоков и околните села, за региона и дори за някои райони на София…
На кого да вярваме!?
Изказват се авторитетни хора, ръководители, специалисти, а становищата им и данните, с които разполагат, са диаметрално противоположни. Подобна ситуация е необяснима, а става и опасна, когато осъзнаем, че проблемът е буквално жизнено важен, че положението може да стане такова, че да обезсмисли всичко друго, с което тези управници и експерти, а и всички ние, обикновените граждани, се занимаваме.
Хората питат кой е прав и е редно категорично и подробно да им се отговори. Дай Боже наистина всичко около язовира да е наред, но ако не е?
От националния комитет вече са поискали среща със самоковската управа. Но такава среща би трябвало да поискат и стопаните на язовира от фирма “Софийска вода”, Столичната община, министерствата на икономиката, на регионалното развитие, на околната среда и водите…
Ако трябва – още една пълна проверка да се направи на язовира, стената и съоръженията му и то от професионалисти, по възможност най-добрите в страната.
Пълни гаранции сигурно само Господ може да даде, но поне това, което зависи от различните органи и институции, от хората, трябва да бъде направено. На първо време е потребна много по-подробна и вярна информация.
Иначе ще тръгнат всякакви слухове, хората ще се разочароват за пореден път от тези, които ги управляват и най-важното – в този беден и хаосен живот, който водим, ще се прибави още един изключително мощен фактор, който допълнително да нагнетява напрежение и силно и всекидневно да ни травмира.

Leave a Reply