На Мальовица бе открит знак в памет на Иван Шехтов

Паметна плоча на изтъкнатия български и самоковски планинар и туристически деятел Иван Шехтов бе открита на 4 септември в Туристическия комплекс „Мальовица“.
Почитатели и ученици на Шехтов почетоха събитието с представянето на  книгата на доц. Сандю Бешев „История за началото на планинарството в България“.
Сред неповторимата рилска красота в топлия ден програма изнесоха темпераментните самодейци от самоковското читалище „Младост“ с председател Лилия Шуманова. Културната институция бе и основен организатор на възпоминателното честване, посветено на 111-годишнината от рождението на Иван Николов Шехтов. С признателни думи за честването благодари обаятелната актриса Людмила Чешмеджиева – една от наследничките на известния Шехтов род.

Разпространен бе и специален юбилеен вестник, подготвен от Лилия Шуманова и посветен на родолюбивата дейност на Иван Шехтов.
Иван Шехтов е роден на 29 октомври 1910 г. в Самоков. Още като ученик участва в строителството на първата мусаленска хижа, която е втора в България. През 1929 г. е един от създателите на Българския планински клуб, преименуван по-късно на Български алпийски клуб. Участва в изграждането на заслони. Голям е приносът му за оформянето на маркировката в планината. Следва живопис и графика в Германия /Лайпциг/, след което се завръща в родината си. Деятел е и на планинското спасяване, със собствен дял e за създаването на Централната планинска школа в Мальовица в началото на 50-те години на миналия век, за оформянето на писти и организирането на ски състезания. Издава пътеводител на Рила, както и помагало за алпинистите, изготвя релефна карта на Мальовишкия дял.
Признание получи една дългогодишна патриотична дейност в името на развитието на туризма и алпинизма в региона и цялата страна. 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*