Култура, Новини, Туризъм

На Мальовица – молебен и курбан за св. Иван Рилски и избавление от вируса

На Меча поляна в туристическия комплекс „Мальовица“, на мястото, където ще се изгражда параклис, посветен на св. Иван Рилски, архиерейският наместник на Самоковската духовна околия иконом Михаил Колев отслужи на 17 октомври молебен за здраве и за избавление от коронавируса и освети курбан, раздаден след това на десетки любители на планината и туризма.
Инициативата бе на сдружение „Върхът – Мальовица 2013“, което със средства от дарители ще построи параклиса.
Самото място бе осветено и първа копка бе направена точно преди година – на самия ден на св. Иван Рилски – 19 октомври.
„Свети Иван Рилски е известен като чуден лечител и покровител на България. А природата много дава, но и много взeма. От природата никой не е по-силен и решихме именно сред природата да дадем този курбан, като борба срещу Ковид-19, а и за да напомним за големия пожар тук, на Мальовица, през 2000 г., от който сега се навършват 20 години”, сподели председателката на сдружението Рая Мирчева. Тя и д-р Стойчо Гълъбов бяха главните инициатори и организатори на богоугодното начинание. Рано сутринта д-р Гълъбов говори за него и по програма „Хоризонт“ на Българското национално радио.
„Този параклис ще бъде и мемориал за хората, завинаги останали в планината“, посочи покорителят на Еверест Методи Савов. Известният алпинист също бе сред присъстващите.
Всички туристи ще могат тук да запалят свещичка за здраве и успехи – на отиване в планината или на връщане от нея. Невероятно красивата Мальовица е символът на българския планински туризъм и алпинизъм.
Масата с иконата на св. Иван Рилски на поляната бе отрупана с хлябове за здраве и грозде за плодородие.
Събралите се, сред които много млади семейства, се почерпиха с изключително вкусен 80-литров курбан, приготвен от главния майстор Свилен Мирчев с помощници Иво Попов и Илиян Мирчев.
След церемонията планинският спасител и алпинист Александър Мирчев тръгна пеш към Рилския манастир през връх Мальовица, за да занесе китката от светената вода, вълнени чорапи и бяла кърпа като подарък на обителта на св. Иван Рилски.
Междувременно от сдружението „Върхът – Мальовица 2013“ съобщиха, че е започнала дарителска кампания за набиране на средства за построяването на параклиса „Св. Иван Рилски“ чрез изпращане на  SMS с текст DMS RILA на номер 17 777.
Практически строителството на параклиса ще започне през пролетта. Необходими са 45 000 лв. Сдружението разполага сега с пари – 15 000 лв., само за началния етап – изграждането на фундамента. Затова за цялостното изграждане на параклиса ще се разчита на финансовата подкрепа на туристите, любителите на планината и на всички благочестиви християни.

Leave a Reply