На Мусала през декември? Защо не!…

Метеорологичната станция на върха
Връх Мусала

Десетки ентусиасти видяха света на 10 декември, събота, от връх Мусала. Хубавото време, работещата кабинкова въжена линия от Боровец до Ястребец и почивният ден бяха отлична предпоставка за вълнуващото зимно изкачване на Балканския първенец.
Исполинът посрещна групите с 30-сантиметрова снежна покривка, побелели склонове и заледени езера в подножието. По утъпканата пътека пък си личеше, че дори и през зимата върхът остава достатъчно привлекателен за туристите. Доказателство за това бе и специално пристигналата група сръбски планинари, които сърдечно, по славянски, приветстваха със “Здраво!” родните туристи.
Измежду мнозината стъпили на повелителия на Югоизточна Европа впечатление правеха двама мъже, които уверено крачеха по пътеката… голи над кръста. Впоследствие те споделиха, че това им доставя истинско удоволствие. Довериха дори, че не им е чуждо и влизането в заледените водни басейни в Рила. Единият от тях изстиска в подножието на върха банския си след влизане в езерото. По-опитният пък най-вероятно е и рекордьор по изкачвания на Мусала. Твърди, че е бил около 2000 пъти в приоблачните висини.
Поръчките за чай в наблюдателницата на върха пък валяха една след друга. Удоволствието да се сгрееш с топлата напитка се равнява на 1 лв. Вафлата тук също е левче, а бутилка кока-кола от половин литър струва 2.50 лв.

no images were found

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*