Новини, Туризъм, Шарен свят

На Мусала с… велосипед и мотор!

Август е, така да се каже, най-туристическият месец. Хиляди се устремяват към планините. Дестинацията Рила и Мусала е една от най-примамливите.
Но друго си е на балканския първенец да се изкачиш не пеша, а с… превозно средство. Да кажем – с велосипед или дори с мотоциклет!
На 14 август се навършват 15 години от деня, в който нашият съгражданин Димитър Димитров /Смилката/ изкачва Мусала с мотор „Сузуки”. На 13 август 1999 г. към 18.30 ч. Митко потегля от Боровец, минава по Мусаленската пътека, край хижа „Мусала” и покрай Леденото езеро се изкачва с возилото на самия връх. Към 4 ч. нощес на 14-и мотоциклетен вой нарушава девствената нощна тишина на Мусала.
Англичани, пренощували на върха, заснемат дръзкия самоковец, а дни по-късно фотосът грейва на страниците на „Таймс” – най-авторитетния вестник на Острова.
„Движех се на лунна светлина. Бях направил приспособление на мотора, за да е по-висок. Беше красиво и приятно…”, спомня си сега пътешественикът-ветеран.
Това е и първото и вероятно единствено засега нощно изкачване с мотоциклет на най-високия връх на Балканския полуостров, при това по трудния маршрут откъм Ястребец.
Иначе за първи път с мотор на Мусала стъпва /само че откъм „Грънчар”/ нашият съгражданин Николай Стоилов-Генерало, вече покойник. По-късно – през 90-те години на миналия век, своеобразния му подвиг повтарят известният алпиец Любомир Попов /Бубо/ и братовчед му Иван Попов.
Велосипедни гуми пък са нагазили рилския първенец за пръв път през далечната 1926 г. Петима самоковски колоездачи /сред които Йордан Бързанов-Данчуро/ правят дебюта, като се придвижват към върха откъм Маричините езера. Интересно е, че начинанието е предприето в изпълнение на облог с офицер от самоковския гарнизон. Известно е, че тогава и пеши туристи са стъпвали рядко на върха, камо ли „моторизирани”…
Юбилей има и първото и единствено засега зимно изкачване на Мусала с колело, осъществено от нашия съгражданин Димитър Шипочки-Митуш в началото на януари 1994 г.
С велосипед пък нощно време върхът е изкачен преди време от 15-годишния самоковски юноша Георги Пиргов, придружен от неговия баща. Може би и други любители на екстремни изживявания имат подобни постижения.
Да се движиш с превозно средство на 2925 метра надморска височина – това си е все пак рекорд за Югоизточна Европа!…

Тодор Попов

Leave a Reply