Култура, Новини

На параклиса „Свети Георги” в Лаго му тръгна по вода

На новия параклис „Свети Георги” в Лаго му тръгна по вода. Дъждовното време на 6 май не попречи на десетки жители на града ни – възрастни, но и по-млади, а и деца, да присъстват на първия храмов празник на светата обител. Известно е, че параклисът бе осветен през лятото на миналата година и за първи път сега посрещна Георгьовден.
Свещ. Георги Николов отслужи водосвет, честити празника на събралите се и им пожела: „Живи и здрави и за много години!” Тържествено прозвуча „На многая лета”. В службата взе участие с красивите си песнопения и дамски хор с ръководител Ангелина Маринкова, а сред присъстващите бе и зам.-председателят на Общинския съвет Александър Боев.
Отец Георги, който на тази дата чества и имения си ден, освети и подготвения в пет казана овчи и телешки курбан. Изключително вкусното ритуално ястие, сготвено под ръководството на  опитния майстор готвач Симеон Аличков, заедно с хубави меки питки бяха раздадени на миряните.
На моменти изгряваше и слънце и всички можаха да разгледат своеобразния комплекс сред крайградския парк, който освен стилния параклис включва няколко къщички, навеси с маси и пейки, чешма с мивка и необходимата посуда, огнище с покрив, красиви цветни градинки и дървета, като на една от къщичките се развява и националният трибагреник.
Всеки богомолец запали по свещичка и се помоли за здраве и живот на себе си и на своите близки и приятели.
Всеобща беше благодарността към Симеон Благоев, Тошко Тодоров и останалите домакини от т. нар. сдружение „Втора младост”, съградили, независимо от възрастта си, храма и целия комплекс. Дошлите бяха признателни и на хората и фирмите, които на драго сърце са помогнали на инициаторите и изпълнителите с материали и техника, за да го има този чудесен кът за уединение с Бога и за отмора сред чудната ни природа.
„Сега остава само да го пазим и да му се радваме”, възкликна възрастна самоковка, като имаше явно предвид и неколкократните посегателства от неизвестни върху направеното тук през изминалите месеци.

Тодор Попов

Leave a Reply