Култура, Новини

На площада се чу „Ритъмът на планината”

Традиционните младежки инициативи под надслов „Фамилатлон” и концертът „Ритъмът на планината” се състояха в събота, на 19 септември, в центъра на града, пред Военния клуб /ДНА/.
Топлото време позволи на много съграждани, предимно деца и младежи, да се включат в следобедните занимания по рисуване, приложни изкуства и музика. „Рожби” на тези занимания станаха и две пребоядисани кошчета, изрисувани със същества, които сякаш поглъщат боклука. Някои от желаещите използваха дори ръцете си, за да въплътят още по-добре своите идеи. През това време от съседната работилница звучаха африканските ритми на група Yambadon. Тук бяха и представители на самоковската музикална група OutCast. Атрактивни изпълнения показаха и децата от танцово студио „Кати” с ръководител Катрин Митева.
„Самите работилници бяха ръководени от хора, които се занимават със съответните изкуства. По този начин те показаха във външна среда своите обичайни дейности и успяха да въвлекат и заинтересуват младежи, които откриха свои таланти. Например аз не знаех, че имам страст към барабаните преди да пробвам”, сподели Деян Петров, един от основателите на Младежкия парламент в Самоков.
Той добави, че в организацията на работилниците са се включили десетина души от Младежкия парламент. „Това е огромна школа за тях и сигурен път да обичаш родното място и земята, която обитаваш”, категоричен бе Деян.
Томбола с атрактивни награди зарадва отговарящите на условията участници в работилниците. Мнозина се подсладиха с торти и кексове, а интерес представляваше и енциклопедията по… чудовищология. Голямата награда пък бе почивка във вилен комплекс в самоковско село.
Вечерта в концерта „Ритъмът на планината” участваха некомерсиални групи и индивидуални изпълнители. На сцената пред композицията „Цар Иван Шишман” те представиха различни стилове музика – реге, соул, пънк, хип-хоп. Впоследствие творците си направиха и т. нар. jam сесия в студиото на самоковската група „Либърти рекърдс” в Младежкия дом, където съставите се сляха и се отдадоха на хобито и въображението на своите членове.
„Хубаво е, че на самоковска сцена среща си дадоха добри изпълнители и музиканти и от други градове. Така се завързаха контакти между хора от различни населени места, занимаващи се с една и съща дейност. Имаме опит от предишните издания на концерта, след които продължаваме да поддържаме връзка с някои от гостите, записваме и общи парчета”, поясни още Петров.
Тази година в организацията участваха и млади хора от столицата, Бургас и Търговище. Основни организатори бяха Младежкият парламент с ръководител Юлиана Руменова и група „Либърти рекърдс” с ръководител Анри Хаджийски. Подкрепа оказаха Общината и спонсори.

Делян Василев

Leave a Reply