На Празника на Самоков му тръгна по вода…

Стилен концерт, очароващо гвардейско присъствие, разкошна заря и… неочакван проливен дъжд – с това ще се запомни честването на 13-ия пореден празник на Самоков вечерта на 21 август.
За жалост рукналият от небето продължителен порой попречи на националната гвардейска част да покаже спектакъла си „Искри”, но искрите в случая дойдоха от самото участие на внушителната група гвардейци, както и от чудесните изяви на Ансамбъла на въоръжените сили, от гласовете и темперамента на Маргарита Хранова и Сунай Чаушев, Емилия Валенти, Бойка Дангова и Вероника Пенчева, от великолепното трио „Армейска песен”, от буквално всички колективни и индивидуални изпълнения, които предизвикаха бурните ръкопляскания и възгласи на човешкото море, заляло централния площад „Захарий Зограф” в прохладната лятна вечер.
Хиляди жители и гости на града ни – може би повече от всеки друг път, присъстваха на тържествената вечер. Мнозина от тях припяваха в такт с певците и музикантите.
Така на празника му тръгна наистина по вода – в пряк и в преносен смисъл.
В началото тържествен водосвет отслужи епископ Григорий, викарий на софийския митрополит, в съслужение с духовници от Софийската митрополия, архиерейския наместник в града ни свещеноиконом Петър Стоименов и самоковски свещеници. Отправена бе молитва за здраве и благоденствие на самоковци. Епископ Григорий предаде и благопожеланията по случай празника на Негово светейшество българския патриарх и софийски митрополит Неофит.
Кметът Владимир Георгиев връчи на епископ Григорий два почетни плакета – за него самия и за патриарх Неофит.
На трибуната бяха председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, ексдепутатката Ирена Коцева, общински съветници, почетни граждани на Самоков. Присъстваха и гости – зам.-областният управител София Торолова, кметове на общини.
Затрогващо прозвуча „Мила Родино”, изпълнена от гвардейския оркестър.
„Вярвам, че Самоков е не само град с история, но и с бъдеще”, бе написал президентът Росен Плевнелиев в поздравителния адрес до самоковци, огласен на тържеството.
Съобщено бе, че поздравителни адреси са получени и от кмета на София нашата землячка Йорданка Фандъкова, от министъра на здравеопазването Мирослав Ненков, от Националното сдружение на общините, председателката на Синдиката на българските учители и наша землячка Янка Такева, от Националната служба по заетостта, Регионалната дирекция по горите, както и от кметовете на 28 общини в страната.
В словото си кметът Владимир Георгиев изтъкна, че празникът се чества вече второ десетилетие и отдаде почит на патрона на града ни епископ Симеон Попович /Самоковски/, който е обесен от поробителите през 1737 г. и остава в историята не само като религиозен водач, но и като ръководител на революционен комитет за освобождение на страната ни.
Самоков е един от малкото градове в България с канонизиран светец – покровител. „Историята ни дава самочувствие, но ни и задължава” наблегна Георгиев. „Нека съдбата на нашия град да е лична кауза на всеки самоковец”, призова кметът.

Силвия Стойчева и Владимир Стойчев

Изразено бе признание и към най-добрите спортисти и спортни деятели на Самоков за 2014 г. Спортист № 1 е борецът Владимир Стойчев, а отбор № 1 – съставът на момчетата /до 12 г./ при баскетболен клуб „Рилски спортист” с треньори Ани Рудева, Веселка Тодорова и Катерина Рудева. Проведената за първа година класация при треньорите пък оглави Димитър Магаев. С поощрение бяха удостоени състезателките по аеробика Синтия-Мари Ангелова, Анита Гаврилова и София Вададжийска с треньори Калоян Калоянов и Диана Борисова.
Владимир Стойчев е бронзов медалист от световното и европейското първенство по борба класически стил за кадети, негов наставник е Димитър Магаев, а малките баскетболисти станаха републикански шампиони. Синти, Анита и София пък се класираха 6-и на световното първенство, отлично се изявиха и в турнири за Световната купа.
Призьорите бяха наградени с плакети и парични премии, връчени им от председателката на самоковския парламент С. Стойчева.

Самоков е своеобразен феномен в рамките на страната. Тук са родени над 50 олимпийци, а само през последните две години са се състояли 15 големи международни състезания. Номинации за спортист на Самоков освен за победителя Владимир Стойчев бяха получени и за мотокросиста Янко Ташев, състезателя по сноуборд Петър Гьошарков и лекоатлетката Веселина Алинска.
На вечерта бе изказана благодарност на общо 73 фирми и частни лица, направили дарения за празника.
Всевъзможни атракции и сергии на площада и около него задоволяваха всякакви вкусове. Богатите и оригинални фойерверки накрая смекчиха отчасти разочарованието от несъстоялия се заради силния дъжд гвардейски спектакъл, който бе очакван с голям интерес от млади и възрастни.

Тодор Попов

Маргарита Хранова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*