На рачник в Драгушиново

В този последен ден на февруари – Тодоровден /или както го наричат още – Конски Великден/, християните вярват в своя светия Теодор Тирон, който идва на бял кон, съблича дебелия кожух и се готви да доведе лятото.
Черквата в Драгушиново носи името на светеца. По думите на стари хора храмът три пъти е завличан при наводнение. Понеже това ставало по време на Великите пости, преди Великден, трябвало курбанът да бъде безкръвен. Решили да е риба, но и това не станало. Някои се сетил за рака и за да се запази храмът, приготвили т. нар. рачник. Намислили тъй както ракът се захваща за всичко чрез щипките, тъй да се задържат и основите на храма, за да останат през идните години.
Построили наново и осветили черквата през 1869 г. От тогава до днес в селото е традиция да се празнува Тодоровден и във всяка къща да се прави рачник.

Седем-осем тепсии украсиха на 28 февруари масите в читалището в селото. Най-красив и вкусен се оказа рачникът на Лилия Здравкова.
Най-интересното пък бе, че всички раци са били уловени и доставени от самия кмет на Драгушиново Стефан Домишляров.
Посетителите можеха да видят и красивите питки с цветя на Сашка Александрова, „подковата” на Латинка Трохарова, произведенията на Марияна Златева, Венета Кленова, Светла Павлова. Имаше и сарми, руло, сладкиши…
Трапезата бе благословена от архиерейския наместник в Самоков свещеноиконом Петър Стоименов и от свещ. Любомир Годинячки.
На площада се събраха седем коня и една каруца. Йордан Гърков от десет години се състезава с коня Лишко. През миналата година е спечелил първо място при тегленето на трупи. Този път не се получи. Дали защото бяха много големи, тежки и влажни дървата, дали защото беше на асфалт, но конете не успяха да изтеглят трупите. Всички стопани обаче заедно със своите коне получиха благопожеланията на отците за здраве и успехи.
След цялата тази еуфория на сцената с песни за Тодор, Тодорка и конете се изявиха женската и мъжката фолклорна група под ръководството на Радостина Симонова към читалището в Драгушиново. В дует пяха Латинка Трохарова и Васил Димитров. Участие в програмата взеха и Радостина Димова и Румен Иванов от Бели Искър.

Кебапчета и греяно вино с ябълка имаше за всички, а накрая домакини и гости са хванаха на хоро.
Празникът, подготвен от кметството и читалището в Драгушиново, бе уважен и от представители на Общината.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*