На седянка в Горни Окол – с вино и любов

Когато за първи път се срещнах с горнооколки, те веднага ми допаднаха със своята сърдечност, с чувството си за хумор и най-вече с любовта си към фолклора. Поканена бях на техен празник-събор от председателката на местното читалище Таня Божкова, която по онова време беше и кмет на селото, и от тогава сме, както се казва, неразделни. Заедно ходим по фестивали, събори, празници не само из България, но и в Сърбия, Македония, Гърция… И винаги представителите на Горни Окол се връщат ако не със златни, поне със сребърни медали.
Сега, на самия 14 февруари, богатата им колекция от отличия бе наредена на маса в читалнята на местната читалищна библиотека. Поводът бе организираната седянка под надслов „С вино и любов, с песен и усмивки”.


Редом с отличията видяхме и богатството от мартеници, изработени от „белгийката” Дияна – българка, омъжена за белгиеца Пол и живяла 21 години в тази страна на другия край на Европа, играла и в танцов състав в тамошния град Лиеж. Двамата после решили да се заселят в България и купили къща в Горни Окол. Дияна веднага се включила в местната читалищна певческа група. Участва и в благотворителни акции. Мартениците продава за по 1 лв., а парите са предназначени за закупуване на прахосмукачка за читалището. Дияна бе донесла и три кукли, пременени в народни носии, изработени и подарени й от нейна приятелка – белгийка…
Жените бяха сътворили и красив битов кът с носии. Насядали около софрата, те плетяха, предяха, разчесваха вълна и едновременно с това изпълняваха автентични местни песни.
Между другото разказаха как някога на седенките между младите са прехвърчали искри и не рядко ергените са крали своите бъдещи невести от „тлаката”.
Таня Божкова пък разказа как някога нейният беден дядо, като млад, метнал на „колесара” /каруцата/ своята избраница, станала й сетне баба. Дядото някога бил ратай, а възлюбената му произхождала от богато семейство, но много се обичали и тачели. Постигнали всичко после с много труд. Известният ресторант „Лебеда” в Панчарево бил открит именно от тях. Баба й била там готвачка, а дядо й – сервитьор…


Традицията да се уреждат седенки в Горни Окол продължава. Честват се съвместно и другите отколешни празници – Коледа, Бабинден, Великден… Тези празници не остават в забрава, а се почитат от околки с песни. Така тези песни няма да останат в миналото, а „ще пътуват” и в бъдещето.
…Седянката беше овкусена с много питки и баници, със соленки, сладкиши, бонбони, та даже и с качамак. Имаше, разбира се, и вино, и ракия. Подготвена бе и викторина с въпроси за виното и любовта. И, естествено, песните не спираха. Както и тостовете, и поздравленията…

Димитрина Божилова
Снимка: авторката

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*