Култура, Новини

На събор и курбан в Говедарци

Два големи християнски празника отбелязаха в неделя, на 19 юни, жителите и гостите на Говедарци – Свети дух и денят на Св. Троица.
Отивам първо в храм „Св. архангел Михаил”, който „построиле и дариле Стойчо Ашков и Павле Шопов през 1878 г.” Зад тази сграда е храмът „Св. Троица”, издигнат през 1864 г., а реконструиран през 1992 г. Иконите и сцените от библията са изографисани от М. Андреева.
…Десетки хора вече се събират около Аязмото с лековитата вода, измиват се и хвърлят монети във водата с горещото желание да стане това, за което са се молели. Тук е имало килийно училище, а в двора са погребани и двете монахини, обслужвали храма – Люба и Тодора.
Н. Джоргов пък бил много начетен човек и някога изнасял беседи за историята на селото, за традиционни празници и ритуали. Голяма изненада е за мен и находката под покривката на иконостаса – три големи каменни кръста, довлечени преди много години от придошлия Искър. Такива каменни кръстове имало и в Рилския манастир…
Поляната около храма се изпълва с народ. Хората чакат да се раздава традиционният курбан. Месото от една крава и осем овце, разбира се, и много зеленчуци – дарение от д-р Красимира Ковачка, пълнят 12-те огромни казана с ритуалното ястие. Край тях с голямата дървена лъжица се подвизава Георги Тодоров Михайлов. Вече три десетилетия – от 1987 г. до днес, той заедно с екип от верни помощници приготвят вкусната чорба за домакини и гости на събора.
Всички търпеливо очакват отец Йордан да освети курбана. Свещеникът е от пазарджишкото село Варвара и вече 4 години обслужва не само Говедарци, но и съседните села.
Набързо хапваме от курбана, защото на площада пред читалището е опъната сцената, на която ще се пее и играе за радост на всички. Сергии с какво ли не са подредили търговци и приканват купувачите с пуканки, сладолед, палачинки и с най-разнобразни играчки и забавления.
Програмата започва с изпълнение на музикален състав „Харем” от Македония. Най-нетърпеливи пък са 5-7-годишните палавници от местния танцов състав „Рилска магия”. Радваме се и им ръкопляскаме, а те гордо и самоуверено играят ръченица. Като наниз от българска шевица изглеждат младите певици от фолклорната група към читалището, ръководени от Даниела Георгиева. После сцената е превзета от каките от втория състав на „Рилска магия” с ръководител Стоян Димитров.
Гости на събора са и четирима певци от съседното Маджаре. Тъпан, сакс и акордеон съпровождат песните им. Участниците в новата формация за модерни танци към местното читалище също показват умения. С песента „В село дюлгери дойдоха” присъстващите поздравява и младата и талантлива певица Йоана Джамбазка.
С голямо нетърпение се очаква „Славеят на Родопите” Николай Славеев. С него сме се запознали още преди 15 години на фестивал в градчето Неделино. Едновременно земен и невероятен е този певец, в чиито репертоар има песни от всякакъв жанр. Скоро на пазара се появи и 12-ият му албум „Ритъм и настроение”, създаден съвместно с бенда на Николай Стоев и танцьорите от формация „Пловдивъ”. Албумът съдържа песни от всички български фолклорни области, а клиповете са заснети край морето – на нос Емине и в Св. Влас. Заедно с Николай – в дует и соло, изпълнява народни песни и младата Красимира Георгиева, завършила преди две години музикална академия.
Танцьорите от „Пловдивъ” пък са познати от финала на наскоро приключилото тв шоу „България търси талант”. Наистина заслужават овации тези младежи, които просто летят по сцената, краката им сякаш не стъпват на земята, а лицата им греят в усмивки, докато изпълняват своите български, гръцки, ромски танци…
Долу пък, на площада, през цялото време също се играе. Млади и стари са се хванали и цели два часа и половина не се пускат. Много поздрави получава и кметът на Говедарци Георги Шуманов, който също се включва в хорото на площада. А до празнуващите пристига и приветствен адрес от д-р Ковачка – главният спонсор на празника…

Димитрина Божилова

Leave a Reply