Култура, Новини, Шарен свят

На топеница в Радуил

Ако сте минали през Радуил на 6 януари, още в центъра ще ви е направила впечатление навалицата от хора, накацали на моста и по бреговете на р. Марица.
Така е повече от 150 години – на Богоявление /Йордановден/ традиция е ритуалът „топеница” /„къпанки”/ за младоженците, които са се сгодили или оженили през изминалата година.
И макар че Светозар Коцев беше единственият младоженец (в миналото е имало по 10-15 души), почти цялото село се беше струпало да гледа.
Преди това в една от най-красивите църкви в общината – „Рождество Богородично”, се изпълниха молитви и благословии за всички хора и селото. Шествието тръгна, водено от протоиерей Николай Аршинков, и от младежи с хоругви и икони, облечени със специални дрехи. На брега отецът още веднъж благослови хората и освети водата, с която после поръси за здраве всички присъстващи.
Дойде и дългоочакваният миг – хвърлянето на кръста във водата. Светозар и двамата му приятели Станислав Мавров и Илиян Стоянов се сборичкаха юнашки, но най-юнак излезе Светозар и само след минута кръстът заблестя в неговите ръце за радост на баща му, който също се изкъпа в ледената вода.
Беше доста студено, леко ветровито, но струеше и топлина от любовта на радуилци към този стар народен обичай – едно невероятно зрелище и изживяване и за домакините, и за гостите на селото. А и за 28-годишния Светозар, когото с нетърпение очакваха в къщи.
Булката му Цветелина всеки момент ще го дари с първа мъжка рожба и затова нея не я къпаха, но близките й я поляха за здраве.
Светозар и Цветелина са завършили Професионалната гимназия по туризъм в Самоков. След излизането си от казармата Светозар работи в жандармерията, в системата на МВР. Любовта към полицейската служба е предадена изглежда по наследство от баща му Георги /по щастливо съвпадение – някогашен мой ученик/, също дълги години работил в МВР.
Светозар и Цветелина се влюбили от пръв поглед в една дискотека и вече от година са семейство. И двамата не пожелали да живеят в Самоков, а се върнали в Радуил. Според тях тук е по-добре – имаш свобода, спокойствие и тишина, двор, градинка, животинки. А и гората е само на стотина метра от дома им…
Светозар има още едно хоби – да ашладисва овощки. Мечтае дори да създаде голяма плодна градина.
Поздравявам сърдечно това младо и щастливо семейство, близките им и отново се връщам в храма. Отец Аршинков предишния ден е обиколил половината село, влизали са с клисаря Георги Андреев и помощника Никола Караиванов във всяка къща с кръста и са пръскали със светена вода за здраве и благополучие. Сега тръгваха за другата половина на селото, за да зарадват и тези стопани…
На следващия ден също бе чудесен празник – Ивановден. Много именяци и техни роднини посетиха църковната служба, запалиха по свещичка за здраве, почерпиха с погача, баница, бонбони, сладкиши, за да им е живо името още дълги години.

Димитрина Божилова

Leave a Reply