На три пъти празнуваха Бабинден

Денят на родилната помощ, популярен сред народа като Бабинден, бе честван по традиция на 21 януари. На три тържества през деня бе отдадена почит на лекарите, акушерките и санитарките, даващи живот на най-малките граждани на Самоков и района.
По инициатива на Общината и на Общинския съвет на Демократичния съюз на жените в Ритуалната зала се състоя тържество, на което присъстваха родители на родените през м. г. деца. За 395-те бебета бяха осигурени плакети с герба на Самоков. Чудесна програма изнесоха възпитаниците на ЦДГ „Детелина”. Кметът Владимир Георгиев топло поздрави майките и бащите на новородените. След това г-н Георгиев, председателката на Общинския съвет Ирена Коцева и зам.-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов връчиха плакетите на развълнуваните родители.
х х х
На честването в „МБАЛ-Самоков” с топли думи към колектива на отделението се обърна неговият началник д-р Пламен Спасов. Управителката на лечебното заведение д-р Красимира Ковачка идтъкна високия професионализъм на медицинските работници и им пожела да получават все така отлични резултати в своята работа.
Кметът Владимир Георгиев връчи поздравителен адрес, но същевременно със свои думи изказа уважението си към екипа на отделението. „Много ми е приятно сред вас”, възкликна градоначалникът.
Последва традиционният ритуал по поливане, а след това бе даден и коктейл.
Стана ясно, че през м. г. през отделението са минали 1064 пациентки и са се появили на бял сват общо 346 бебета, сред които и двойка близнаци.
х х х
Членовете на екипа на акушеро-гинекологичното отделение на болницата начело с техния началник д-р Спасов бяха сърдечно поздравени по случай празника и на тържество, организирано в офиса на ГЕРБ от женската организация на партията. Ръководителката на структурата Гиргина Рангочева им пожела да продължават да бъдат част от най-великото тайнство – раждането.
21-годишната Биляна – майка на първото за годината самоковско бебе, дошло на 1 януари сутринта с името си – Васко, и близките й бяха зарадвани с куп подаръци – грейка, памперси, кърпи, козметични препарати, златно кръстче със синджирче, парична сума и книжка, за да расте малкият любознателен. Средства за подаръците са събрани от традиционната кулинарна изложба-базар.
Тук бяха екипът, осигурил благополучното раждане на бебето, начело с д-р Снежана Троева, баткото на малкото момченце – Райчо, и баща им. Младото семейство има вече трима сина.
Поздравителен адрес пък ще получи семейството на последното родено бебе в Самоков през м. г., което е от Костенец.
Първото бебе за 2013-а бе зарадвано с подаръци и от фолклорна група от читалище „Отец Паисий” в Доспей, която пресъздаде ритуала Бабинден, представи се и с песни, а и дарува с кърпа и сапун всички членове на екипа на болничното отделение.
Празнуващите бяха поздравени и от депутата Цветан Сичанов.
От фирма „Дусман” пък обещаха да спазят традицията и да осигурят за малкия Васко безплатна храна от 9-месечна възраст до навършването на 3 години.

Евгения Иванова
Яна Василева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*