Новини, Статии, коментари, Шарен свят

На фарове постоянно вече е задължително

От 7 август влязоха в сила последните изменения и допълненията на Закона за движение по пътищата.
Всички шофьори вече трябва да карат постоянно на фарове денем, а не както досега – от началото на ноември до началото на март. Водачите, които не палят фаровете, са заплашени с глоба в размер на 50 лв.
Друга важна промяна в закона задължава велосипедистите да карат със светлоотразителна жилетка извън града, както и през нощта и при намалена видимост.
В същото време глобата за шофиране в нетрезво състояние – с концентрация на алкохола в кръвта между 0,5 и 1,2 промила, вече скача от 500 до 1000 лв. Освен това се отнема свидетелството за управление от половин до една година.
Досега санкцията беше от 300 до 600 лв. и отнемане на книжката от 2 до 12 месеца.
При концентрация на алкохол над 1,2 промила пък наказанията вече не са административни, а съгласно Наказателния кодекс.
Водач на моторно превозно средство, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване на употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта, ще се наказва вече с лишаване от правото на правоуправление за две години и с глоба от 2000 лв. (вместо досегашната санкция от 500 до 1000 лв.)
100 лв. става глобата за преминаване на червен светофар или ако шофьор не осигури предимство на пешеходна пътека. При повторно нарушение глобата е 200 лв., а и книжката се отнема за 1 месец.
50 лв. става глобата за пешеходец, който не спазва сигналите на светофарите. За по-дребни нарушения санкцията на пешеходеца скача от 10 на 20 лв.
Глобата пък за таксиметров шофьор, който кара без удостоверение за психологическа годност /или пък с такъв документ с изтекъл срок/ вече е 500 лв. При повторно подобно нарушение санкцията скача двойно.

Leave a Reply