Култура, Новини

На Фестивала на туристическата песен бе почетен юбилеят на Стрински

За 16-и път в рамките на честванията по случай Празника на Самоков на 17 август, в събота, на новата сцена в Туристическата градина се състоя традиционният национален фестивал на туристическата песен „Самоков – Бялата порта на Рила”. На форума бе засвидетелствано и признанието не само на самоковските, но и на българските туристи и планинарски хорове и групи към живота и делото на доайена на туристическата песен в страната ни, дългогодишният диригент на хор „Рилска песен” Борис Стрински, който броени дни преди тази дата навърши достолепните 90 години.
Фестивалът се състоя на новата сцена при входа на стадион „Искър”, където бяха поставени още пейки, но имаше и правостоящи.
Кметът Владимир Георгиев поздрави домакините и гостите от страната,  зарадва юбиляря с топли думи и му подари голям фотоколаж. „Нека още години да ви радвам и вие да ме радвате”, обърна се към множеството Стрински, който в началото на века бе и основният инициатор за учредяването на този фестивал.
Поетесата Катя Рускова приветства маестрото от името на родопските туристи и певци. Тя благодари на дружество „Рилски турист” с председател Иванка Стефанова и на хора на ветераните-туристи при дружеството за сърдечното им поздравление по случай нейния юбилей и подари на домакините своята най-нова стихосбирка „Душата ми е птица”.
Неостаряващият Стрински бе поздравен и от почетния председател на софийското туристическо дружество „Еделвайс” Никола Добрев, както и от името на тревненското туристическо дружество „Планинец”.
„Вашата доброжелателност, усмивка и сърдечност правят света по-приятен”, заявиха от казанлъшката вокална група „Ехо”; трогателно прозвуча тяхната песен „Приятели”. В поздравителен адрес от Русе Б. Стрински бе наречен „Рилският Орфей”. „Вие сте бащата на туристическото семейство на България”, възкликна пък представител на старозагорския хор „Средногорски звуци”.
Поздрави и подаръци композиторът получи и от кюстендилския хор „Осоговско ехо”, от Благоевград /„Ай гидик”/, от Перник, от петричкото дружество „Калабак” и от баснописеца Игнат Игнатов, от група „Стари планинари” при софийското читалище „Христо Смирненски” и от столичния хор „Планинарска песен”.
Тук бе и зам.-кметът Люба Кленова.
Фестивалът бе открит по традиция от самоковския хор на ветераните-туристи със солисти Гена Илиева и Дора Пиперкова, а по-късно се изяви и певческата група „Еделвайс” към Клуба на инвалидите в града ни, чийто ръководител е също Стрински.
Повече от два часа продължиха изпълненията на колективите, дошли от най-различни краища на родината. Общо около 300 бяха участниците във фестивала. На няколко пъти прозвуча „На многая лета”. Хората, станали прави, приветстваха с овации и възгласи „Браво” както своя съгражданин Борис Стрински, който е и почетен гражданин на Самоков, така и всички гости – почитатели на красивата родна природа и на песента. Мнозина си припяваха, а някои се хванаха и на импровизирано хоро. Всички участващи състави пък заслужиха специални плакети.

Тодор Василев

Leave a Reply