Новини

На хижа „Заврачица” чествахме 80-годишния й юбилей

Слънчевата събота на 3 октомври като по поръчка ни събра – планинари, гости, млади и стари туристи от четири поколения на емблематичната за Рила хижа – „Заврачица” , за да отбележим подобаващо нейният 80-годишен юбилей.
Истинско щастие бе да видя толкова усмихнати лица на това прекрасно място. Посрещнати бяхме, както винаги, от любезните и толкова гостоприемни стопани – Христина и Пламен Зашеви и най-малката хижарка – слънчевата Стефи.
Благодарение на главния инициатор и организатор Захари Недялков на „Заврачица” се срещнахме с наследниците на Михаил Кръшняк – големия планинар, издал първия пътеводител на Рила, участник в откриването на хижа „Заврачица” през октомври 1935 г., на което са присъствали около 300 души. Тук бяха и доайените на туристическото движение в Самоков Лили Шуманова, Венци Недялков, Ели Белстойнева, университетският преподавател и голям приятел на Рила Никола Владов, съмишленици от Самоков, София и региона – все хора, влюбени в планината и милеещи до болка за нея.
Тържеството откри Захари Недялков, който направи кратък обзор на изграждането и откриването на хижата и на промените през изминалите от тогава досега осем десетилетия.
Домакините – всеотдайните Хриси и Пламен, се бяха погрижили за уюта на гостите, почерпиха с чудно вкусна торта, подготвена специално за празника, и удостоиха всеки гост със сувенир, на който личеше снимката от празничния октомври 1935 г.
Постепенно празненството прерасна в музикална вечер с кръшни хора, бурни танга и други танци. Венци Недялков за пореден път доказа своята певческа дарба и необятните си познания в областта на планинарската песен и самоковско музикално творчество. Всички останали, освен че бурно го аплодирахме, му и пригласяхме и усилвахме децибелите на незабравимите хитове от време оно до днес.
Както подобава при такива поводи, празненството приключи в ранната утрин на следващия ден с поуморени, но истински щастливи хора.
Голяма благодарност заслужават Хриси, Пламен, Венци, Захи и всички останали, които допринесоха за впечатляващото честване на забележителната годишнина.

Добромир Фингарски
Снимки: авторът

Хижарката Христина Зашева вдигна тост за юбилея

Leave a Reply