Кухня, Новини, Шарен свят

На чеверме в Паталеница

Снимка: архив

На някого може да звучи невероятно, но в пазарджишкото село Паталеница от пет столетия съществува обичай, свързан с приготвянето на гергьовското агне.
Когато пристигнах в това мое родно село, веднага започнах да срещам десетки хора, въоръжени с фотоапарати.
…В големи ями цяла нощ са горели пръчки от лозината, събирана от Трифон Зарезан. Над тях вече се въртяха по 15-20 агнета-чевермета. Те се приготвят в ранни зори от домакинята, подпомагана от домашните. Най-главното е да направиш вкусен пълнежа от дреболиите и подправките. След това агнето се нанизва на голям кол и напълнено с дроб-сърма, се поставя над жарта, където се върти 6-7 часа. От време-навреме го „пляскат” с клонки от плодно дръвче, за да е по-сочно месото. Някои го обливат с бира или вино – мезето и пиенето да са на едно… През цялото това време се пийва ракийка, похапва се салатка, пеят се песни, разказват се вицове; има музика, даже и певици. Много от чакащите тропкат и хорце, та месцето да става все по-вкусно…
В селото е оформен нов площад, възстановена е чешмата в центъра. Подновен е и шадраванът-паметник, издигнат през 1922 г. в памет на загиналите паталенчани във войните. На черквата, която през 2018 г. ще празнува 300 години, е поставена паметна плоча, че на 1 януари 1878 г. тук са посрещнати руските освободители.
Селото се гордее и с училището, в което има театрален състав, иконописна школа и музей на народното изкуство. Така се пазят традициите. Това ще се докаже и на празника на Паталеница, който ще бъде честван на 27 юли – деня на закрилника на селото Св. Панталеймон.

Димитрина Божилова

Leave a Reply