Новини, Статии, коментари, Шарен свят

На 60 години да останеш болна и без вода, ток и отопление…

Любов Фьодоровна Хаджийска

Възмущението на граждани, че два пъти на тяхната съседка Любов Фьодоровна Хаджийска не е обърнато внимание от медици, защото нямала здравни осигуровки, ни отведе в нейния дом.
Любов живее сама в жилище на своя близка в горната част на града ни, на ул. „Рила планина”. Малката къщичка има две стаи, в които, а и в коридорчето, е опадала мазилката от тавана и дори се вижда покривът, отлепени са тапетите. Още по-лошо е, че няма ток и вода. От два дни има печка, но няма дърва за нея…
Каква е историята на Любов? Тя е украинка по народност и от юли 1984 г. е в България. През този месец е навършила 60 години. По професия е готвачка. Работи най-често сезонно – през лятото на море, през зимата в Боровец. Понякога е работила и на две места. През последните години – все при частници. Най-често заплатата си е получавала на ръка и както се оказва сега – без осигуровки.
През последното лято на морето получава инсулт. Лекуват я в болницата, както казва, три дни и толкова – няма осигуровки. Това е причината, според нея и съседи, и по-късно, а и на 2 януари, да не я вземат пак за лечение. Тази е причината и да няма право да се яви на ТЕЛК.
За да може да ползва каквито и да е медицински услуги, трябва да има платени осигуровки поне за последните три години. Жената има надежда тези пари в размер на 600 лв. да получи, както се казва, целево от фондация „Украйна без граници”.
Сега Любов я окуражава подкрепата на съседките, които често й носят по някоя гозба и лекарства; на магазинерите от квартала, които й дават на вересия хляб, мляко и някои други хранителни продукти.
Изпадналата в беда жена очаква и еднократна помощ от самоковската дирекция „Социално подпомагане”, обещана от директора Иван Карагеоргиев, за да може да си купи така нужните лекарства. Но тази помощ се получава месец след заявката, така че с нея Любов ще може да разполага чак през февруари. А до тогава?
Със съдействието на в. „Приятел” инж. Евгени Кленов откликна на молбата на жената и още същия ден – 15 януари, осигури дърва – едно ремарке, доставени веднага от Любомир Попов /Бубо/. Димитър Каймаканов пък е обещал да нареже дървата. Така поне на една от належащите нужди на жената бе откликнато светкавично.
Остава надеждата, че добрите хора не са се свършили и може да се намерят и други благодетели. На първо време поне за лекарствата…

Евгения Попова

От комина най-после се появи пушек…

Leave a Reply