Живот, Новини, Образование, Статии, коментари

Невена Костова: “Учител – не професия, а призвание”

Невена Костова

В навечерието на 24 май „Приятел” се обърна към няколко учители – и опитни, и млади, с молба да споделят какво ги вълнува пред празника.
Какво е за вас учителството? Защо избрахте тази професия? Какво е различното в работата ви сега в сравнение с преди години? Какво е отношение на родителите и обществото към училището? Имате ли ученици, с които се гордеете? Какво е нужно да се направи, за да се подобри образованието в общината и страната ни?

На тези въпроси отговори преподавателката в ПГ „Константин Фотинов” Невена Костова, която бе отличена тази пролет и с почетна грамота от Общинския съвет за дългогодишната си резултатна педагогическа дейност:
– Учителството за мен е призвание. Който не обича децата, не е за тази професия. Децата искат да покажеш отношение и уважение към тях.
Станах учителка донякъде като наследство от майка ми, но и самата аз исках да съм учител. Бях съвсем млада. Трийсет години от тогава! Сигурно това ще бъде и единствената ми работа в живота… Децата те правят винаги млад. Познати понякога се изненадват от мисленето ми, споделят, че е като на млад човек, креативно. Сигурно от общуването ми с децата идва това. Учениците, и големи да пораснат, си остават деца за нас.
Училището е образ, функция на обществото. Програмите сега са трудни, натоварени, а езикът в учебниците често е недостъпен за децата и те губят интерес. И тук е мястото на учителя…
Цялото състояние на обществото се отразява на училището. Няма го това някогашно отношение към учението. Децата виждат, че някои неща не се постигат с труд и упоритост, а с пари или по друг начин.
С промените през годините се промени и отношението на родителите към училището, в повечето случаи – в негативен аспект. Възпитанието би трябвало да идва от семейството, а училището да надгражда. Много често обаче за всички негативни прояви на младите хора родителите и обществото обвиняват училището.
Трудна ни е професията. Затова и почти не идват млади учители. Остават само хората, които обичат професията си и децата.
Аз лично съм щастлива, че има успели наши ученици на различни поприща. Много хора на ръководни места в града ни са възпитаници на нашето училище. Наши бивши ученици сега работят и в Брюксел. В такива случаи си казваш, че си заслужава, че си избрал тази професия…
Всеки випуск има нещо отличително, с което го запомням. Въпреки трудностите в обществото, има деца, които се стараят, постигат успехи. Наши ученици и тази година се представят достойно на национални олимпиади. Имаме момче, което участва в националната олимпиада в Русе и се представи много добре. Вярвам, че през следващите години то може да стане част от националния отбор за световните олимпиади.
За да се подобри обаче като цяло работата, трябва от държавния бюджет да се отделят повече средства за образование. Виждате, че обстановката в класните стаи не се е променила от преди години. А трябва да навлязат нови технологии, учениците мечтаят за мултимедийни дъски. Това ще улесни нашата работа и ще бъде интересно за тях. Трябва да се подобри и заплащането специално на младите учители. Младите сега са по-взискателни, по-нетърпеливи, искат съвременни условия. Но всичко това ще стане, ако се подобри цялостната обстановка в държавата и обществото.

Leave a Reply