Новини, Читателски, Шарен свят

Недовършеният блок загрозява градската среда и е опасен

Сигнал с коментар

Сигурно вече над 20 години стои недовършен 4-етажен жилищен блок в южната част на кв. “Самоково” /над бившата парова централа/. Навремето се говореше, че сградата щяла да представлява хотел или общежитие.
Нито едното обаче стана, нито другото. Дойдоха промените след 1989 г. и всичко бе замразено. Даже сега състоянието на блока е още по-лошо. Занемарен е, в тухлените стени са пробити от злосторници дупки, наоколо мястото е обрасло в бурени и трънаци, тук се изхвърлят и боклуци.
Сега тази постройка е не само грозна и оставена на капризите на природата и на случайни хора. Още по-лошо е, че наоколо често играят деца, любопитстват, качват се и по етажите. Преди време дете тук падна от високо и докторите едва го спасиха.
По този въпрос се е говорило и писало и друг път, но ефект няма. Докога? Може да стане фатален инцидент там.
Освен всичко друго този блок се намира до новата улица, която е като околовръстен път на Самоков и през новия мост свързва бул. “Искър” /и шосето от Боровец/ с пътя за Говедарци и Мальовица /над бившия завод “ЗРТ”/.
Доколкото знаем, сградата е продадена от Общината. Но пак нищо не се промени. Не може ли поне районът наоколо да се обезопаси, да се огради?

Жители на кв. “Самоково”

Б. Р. От общинската администрация казаха, че сигналът отговаря на истината. Обектът обаче е не само продаден от Общината, но и след това собствениците му са се били сменили многократно. Почти постоянно от Общината се изпращат до тях писма с предписания да обезопасят околното пространство. Засега обаче ефект няма. В последното подобно писмо е било направено предписание да се постави метална ограда около имота, за да се ограничи достъпа на хора до него. Но и това не е изпълнено.
Краят на тази своеобразна сага не се вижда. Може би Общината трябва да се намеси по-решително, доколкото законът позволява. Става дума не само за необходимостта да живеем в по-прилична градска среда, но и за здравето и дори за живота на деца и млади хора, които често играят или обикалят наоколо.

Leave a Reply