Крими, Новини

Нелегален алкохол се предлагал като оригинален в Боровец

75 л наливен алкохол и 34 кутии цигари без бандерол са задържани при митническа проверка в Боровец. Според инспекторите откритият алкохол може да бъде купен на черния пазар за около 250 лв., а да бъде продаден на измамените клиенти под формата на 1500 питиета, което при средна за курорта цена от 5 лв. се равнява на 7500 лв.
Сумата не се отразява в счетоводните документи. Анализът на проверяващите показва, че предлагането на наливен вместо марков алкохол в курорта не само ощетява държавния бюджет, но заради рисковете за здравето на туристите накърнява имиджа на комплекса сред българските и чуждестранните посетители.
Операцията е проведена от отдел „Митническо разузнаване и разследване” на Столичната митница. Проверени са били заведения за хранене, увеселителни заведения и хотели. В част от тях се сервирал на клиентите наливен алкохол като уиски, водка и ракия, за който не били представени документи, доказващи заплащането на дължимия акциз. От извършени общо десет проверки, при четири са констатирани нарушения на акцизното законодателство.

Leave a Reply