Култура, Новини, Образование

“Немските” театрали на ПГ „Константин Фотинов” – отново първенци на национален фестивал

Ученическата трупа “Театър? Фантастиш!” към ПГ “Константин Фотинов” спечели за четвърти път при 6-ото си участие националния ученически театрален фестивал на немски “Завесата се вдига за немския език”. Тазгодишната тема на проявата бе “Мисли и действай зелено” с цел участниците да се замислят и да работят върху проблемите на околната среда.
Младите самоковци се представиха с авторската пиеса на своите ръководителки Емилия Попова и Стефанка Митрева “Човекът и околната среда” на 10 май в ДКТ “Константин Величков” в Пазарджик. Неотлъчно с тях бе и директорката Венета Симитчийска.
Само 12 състава бяха допуснати до финалния етап, където бяха оценявани от жури с представители на организаторите от Гьоте-институт, посолството на Германия и Министерството на образованието и науката. “Златните” ни театрали получиха почти максималния брой точки по всички критерии – съответствие с обявената тематика, драматургия, езикови умения, сценично представяне и художествени решения и оформление, което се случва за първи път в 7-годишната история на фестивала.
“Избрахме да представим особено актуалния напоследък проблем с екологията през погледа на четирите елемента – вода, въздух, земя и огън, и какво преживяват те заради действията на хората, като се опитахме хумористично да представим този сериозен проблем”, обясни Ст. Митрева.
Отговорността да поведат младите си наследници из потайностите на немския език и театралното майсторство се падна на абитуриентите Евгения Константинова, Иван Иванов, Калина Митрева /също и музикален оформител/ и Светослав Иванов, които бяха и в основата на изработването на специфичните декори. Те предадоха щафетата на деветокласниците Габриела Меракова, Катя Тодорова, Лилия Сталева и София Стоянова, на осмокласничката Симеона Чакалова и на най-малкия участник – Димитър Кучиев от 7 клас.
До края на май се предвижда даровитите актьори да изиграят постановката и в Гьоте-институт. Те ще се представят отново и на самоковска сцена при честването на 125-годишнината на гимназията на 14 юни.
Младежите бяха изненадани приятно от общинското ръководство, което им осигури безплатно посещение на постановката “Животът е прекрасен” в Народния театър “Иван Вазов” на 16 май.

Делян Василев

Leave a Reply