„Немските” театрали от ПГ „Константин Фотинов” – готови за нови успехи

Ученическата театрална трупа „Театър? Фантастиш!” при ПГ „Константин Фотинов” направи премиера на авторската постановка на немски език на своите преподаватели Стефанка Митрева и Емилия Попова „Аlte Zeit – neue Zeit” /„Старо време – ново време”/ на 24 април в читалище-паметник „Отец Паисий”.
Многобройната публика – съученици, учители и близки и приятели на младите актьори, се насладиха на съвременен прочит на невъзможната любов между Ромео и Жулиета. Пиесата бе представена в две части. Първо, през 1988 г., връзката на влюбените е възпрепятствана по политически причини. Тогава младежите решават да се замразят за период от 30 години. Така те се „събуждат” в наши дни, когато установяват, че много неща са се променили. Една от новостите, с които трудно свикват, са съвременните комуникационни канали или т. нар. социални мрежи. Някои се приспособяват по-бързо, на други пък им отнема повече време. В постановката се намеква и за опасностите, които се крият в интернет пространството.
Умелата и естествена актьорска игра, сякаш напълно естественото изразяване на немски език и посланията на пиесата предизвикаха бурни аплодисменти от изпълнилите салона зрители.
Сред участниците за поредна година се представят Светослав Иванов, който наскоро спечели националния кръг на олимпиадата по немски език, Калина Митрева, Любомир Йорданов, Николета Иванова, Иван Иванов. Дебют на сцена пък правят Евгения Константинова, Стефани Джоргова, Симона Върбева, Лия Ангелова, Деяна Димитрова и Виктория Благоева.
Предстои в петък, 27 април, самоковските театрали да участват в националния училищен театър на немски „Завесата се вдига за немския език” в Сливен. Те бяха класирани за пети пореден път сред 12-те финалисти в надпреварата и с нетърпение очакват излизането си на сцената. Нашите младежи могат да се похвалят с три големи награди от петте си досегашни участия в тези форуми. С оглед на вдъхновяващото си сегашно представяне те отново изглежда се сред основните кандидати за първото място на фестивала.
Освен участниците от „К. Фотинов”, за финала са допуснати театрални трупи от София, Бургас, Русе, Плевен, Сливен, Велико Търново, Габрово, Кърджали, Велинград и Троян. Играта, артистичността и правилната употреба на немския език ще бъдат следени от жури в състав: Анна Арсениева от просветното министерство, Розалин-Елен Шмих от германското посолство, Любов Мавродиева от Гьоте институт и Вибке Байхе от фондация „Ханс Зайдел” – България. Темата, върху която трябваше да размишляват и да развият своите идеи тазгодишните участници, е „Генерация Z: Ценности, идентичност, конфликти”. Става дума за децата на новото време, които се сблъскват с предизвикателствата на 21 век. В дигиталната ера младежите и девойките все по-трудно осъзнават своята идентичност. Животът им сякаш все повече се разиграва във виртуалното пространство, в социалните мрежи и блогове, където по-лесно се създават приятелства и се споделят преживявания. Но това е и пространство, в което се появяват феномени като кибер-тормоз, зависимости, „фалшиви“ приятелства…

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*