Неповторимият Наум Хаджимладенов оживя в Художествената галерия

На 125-годишнината от рождението на Наум Хаджимладенов е посветена изложба в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев”.
„Творчеството на художника е изключително богато не само като обем, но и като техника и образ”, изтъкна при откриването уредникът в Историческия музей Любомир Николов.
Платната на Наум Хаджимладенов населяват едни от най-големите световни зали, но той си остава български патриот, един скромен самоковец с богата душевност, с ярко и оригинално творческо виждане, вярно око и точна ръка.
В творбите на Хаджимладенов е запазен старият Самоков с чаршиите, кривите улички и достолепните възрожденски къщи; пресътворени са социални явления като стачки, „Парадът на инвалидите”, бунтът на жените в града ни и пр. Едни от любимите му герои са Дон Кихот и Санчо Панса. Голяма част от творчеството му е посветена на библейски теми – „Адам и Ева“, „Тайната вечеря“, „Разпятие“, „Носене на кръста“, „Разкаянието на Юда“, „Христос и тълпата“. Художникът използва молив, туш и перо, туш и четка, акварел, маслени бои, дървогравюра.
За акад. Светлин Русев Хаджимладенов е „неповторимо явление в българското изкуство… Много от творбите му са като древни притчи”. Изкуствоведката Ружа Маринска пък добавя, че „Изкуството е животът му”.
В изложбата, уредена в самото навечерие на националния ни празник Трети март, са включени десетки платна на големия творец, обединени от темата за робството и борбата за освобождение. Тук са персонажи като цар Иван Шишман и защитниците на Самоков, Чакър войвода, Ботеви четници, „Първият казак”. В неподражаемия си стил, с различни техники, Наум Хаджимладенов отразява теглото на поробените и тяхното родолюбие, мъката им, но и тяхното мъжество и непримиримост.
При откриването директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов припомни, че Хаджимладенов е наричан „художник на новото време”.
Много от посетителите на изложбата си закупиха и току-що издадения каталог с творби на Наум Хаджимладенов – част от поредицата „Галерия „Самоковски художници”. Любомир Николов е и съставител, и автор на фотографиите в каталога, в който са поместени общо 120 творби на художника. На предната корица е прочутата картина „Пазар в Самоков”, спечелила златен медал на Парижкото изложение през 1937 г. На задната корица пък е представена къщата на Наум Хаджимладенов, рисувана в началото на новия век от друг известен самоковски художник – Васил Чакъров. Цената на каталога е 5 лв.
Хаджиангелов отбеляза, че в рамките на поредицата през следващите години ще продължи представянето по подобен начин и на други бележити самоковски художници.
На изложбата присъстваха и участниците в школата за изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” с ръководител Иван Шуманов към читалище „Младост”, които честват и 15-годишен юбилей от основаването на школата. От тяхно име Шуманов изтъкна отговорността на младите творци школата им да носи името на един от най-големите самоковски художници. Участниците в школата бяха сътворили и голям портрет на своя патрон, който посрещаше още на входа на изложбената зала любителите на изобразителното изкуство /стана ясно, че портретът ще бъде подарен на музея/. Всички събрали се бяха поздравени и с песни от млади изпълнители от читалището.
Творбите на именития си съгражданин разгледаха и кметът Владимир Георгиев, председателят на Общинския съвет Силвия Стойчева, художникът и почетен гражданин на Самоков Христофор Пейчев, екскметът инж. Боян Черешаров, обществени и културни деятели.
Даден бе и скромен коктейл.

х х х

Наум Хаджимладенов е роден на 15 юли 1894 г. в Самоков. Завършва Художествената академия. Работи като учител, а от 1934 до 1946 г. илюстрира в столицата книги, вестници и списания. Става член на Съюза на българските художници и участва в много изложби в София и други градове, както и в чужбина – Ню Йорк, Прага, Атина.
Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и други галерии в страната, на Дома на хумора и сатирата в Габрово или се намират в частни колекции в България, САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания и други страни.
Наум Хаджимладенов е носител е на ордените „За гражданска заслуга”, „Св. Александър”, „Кирил и Методий” – първа степен, „Червено знаме на труда”, „Народна република България” – първа степен, както и на званието „Народен художник”. През 1975 г. е избран за почетен гражданин на Самоков.
Бай Наум, както го наричаха с обич и уважение старите самоковци, е един от основателите на Историческия музей в нашия град през 30-те години на миналия век. Известен е и като дарител.
С този свят се разделя на 91 години, на 20 август 1985 г. На мястото на ул. „Иван Вазов” в Самоков, където бе неговият дом, сега има паметна плоча с лика на незабравимия творец.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*