Новини, Читателски

Несъгласие и уточнение

„В броя си от 20 септември 2019 г. в. „Приятел” информира читателите си, че, видите ли, „Удостоиха Общината със сертификат за борба с корупцията”.
Непредубеденият читател може и да подмине това по моему ударно предизборно заглавие с безразличие и да не му обърне никакво внимание!
Но предубеденият читател /какъвто съм и аз, а по телефона с критична бележка към това заглавие ми се обадиха и други, явно като мене, непредубедени читатели на вестника/ ще се изненада от това съобщение и ще прочете цялото му съдържание, като прочитайки го, ще разбере, че удостояването на Самоковска община с този „сертификат” е от някаква си никому неизвестна международна компания, която като че ли „сертифицира” всичко по целия свят, включително и ядрени съоръжения.бла.бла.бла, е само за въвеждането в Общината на система за борба с корупцията и т. н., и т. н.
При това се връчва за първи път, щото изглежда се е случило само в Самоковската община!
Това съобщение, поднесено по този начин, украсено с ударно предизборно заглавие, предизвиква и възмущение у читателя!
С това заглавие връченият „сертификат” губи стойността си и предизвиква критична насмешка у читателя.
Защото усещането за корупция в Общината е осезаемо!
А това „усещане” се подхранва от неразкритата кражба на около 48 000 лв. от разбитата общинска каса в сградата на Общината под носа на „охраната”, струващата два милиона и триста хиляди лева т. нар. Крайречна зона, чиято действителна стойност не е повече от стойността на нова триетажна къща в Самоков с нова ограда и озеленяване, обществените поръчки на Общината, изпълнявани от едни и същи толерирани фирми и т. н., и т. н.
И това се споделя от огромна част от жителите на Самоковска община!
С поздрав: Христо Рътаров”

х х х

Б. Р. Уважаваме мнението на нашия читател. Същевременно държим да подчертаем, че вестникът ни е информирал коректно за събитието. Въпросният сертификат е именно за борба с корупцията, т. е. той съдържа набор от документи с предписания, инструкции, правила, които, спазвани, биха ограничили до минимум даването и искането на подкуп и други негативни явления. Самият сертификат е връчен след проверка на готовността на Общината за прилагането му, а се предвиждат и ежегодни одити в това отношение. Фирмата е международна, със седалище в Германия.
Освен всичко друго целта на информацията не е да казва дали има или няма корупция в Общината. Знае се, че подобни твърдения би трябвало да са обосновани не с предположения, а с факти, проверки на компетентни органи и пр.

Leave a Reply