История, Новини, Статии, коментари, Шарен свят

Несънувано наследство от хиляди долари

Почти седем десетилетия имаха съвместен живот семейство Мирзови -Димитър Аргиров и Магдалена Борисова. За съжаление бай Митко си отиде от този свят през март т. г., два месеца преди да навърши 90 години. Баба Магдалена днес се радва на своите старини, обгрижвана от съседи. Тя също гони 90-те…

Началото на тази история е някъде към 1900 г. Двамата братя Аргир и Динко Мирзови сред много емигранти попадат в Америка и по-точно в Торонто, Канада. Веднага се захващат за работа във фабрика за сода каустик. Припечелват и на други места и така се изтърколват цели 20 години. Посъбират, естествено, доста парици.
Междувременно Динко умира тук и брат му Аргир е принуден да се завърне през 1925 г. в България. Прибира се в родната Долна баня. Открива воденица на близката река Марица, построява голяма и красива къща в долния край на тогавашното село – на главната улица, в близост до минералната баня. Дворовете му са пълни с каруци и стотици глави добитък. Купува земя и разгръща активна селскостопанска дейност.
х х х
Внуците запомнили разказите на баба им Мария как дядо Аргир се върнал от Канада с цял голям котел наполеони. Идва обаче национализацията през 1947 г. Всичко е погълнато от новообразуваното в селото ТКЗС и незнайно още от кого… Дядо Аргир е интелигентен и учен за времето си човек, отлично владее английски и френски. Но работата в стопанството не му понася и сърдечен удар през 1956 г. слага край на живота му. Доста по-късно от този свят си отива и съпругата му – баба Мария. Междувременно те отглеждат двама сина.
Минават доста години… През 1989 г. наследниците на Аргир Мирзов се досещат да надникнат в онази вехта кожена чанта, където дядото грижливо е скътал и подредил всички документи от национализираното му имущество. Появява се изненада, която надхвърля всички очаквания! Преглеждайки старите книжа, сред листовете намират спестовна книжка на името на дядо Аргир, направена в канадска национална банка, с влог от 5 хиляди долара.
Изглежда емигрантският пример на дядо Аргир е заразил по-големия му внук, който по това време заминава за Торонто и тръгва по стъпките на дядо си. Добрата вест за намирането на спестовната книжка веднага достига до него и той незабавно прави проверка в канадските банкови институции. След щателно разследване банковите служби откриват в стари регистри влога, направен от Аргир Мирзов през далечната 1905 г. Сумата от 5 хиляди долара се оказва непокътната. Приятно изненадани са и банковите чиновници и те веднага използват този случай за невероятна реклама на своето банково дело.
Канят наследниците в Торонто да ознаменуват случая подобаващо, както и да нанесат, разбира се, надлежно и коректно натрупалата се за 90 години голяма лихва.
И днес големият внук на Аргир Мирзов заедно със семейството си живее и работи в Торонто, но от време на време прескача и до родната Долна баня.

Любомир Кузев

Leave a Reply