Новини, Читателски

Не може ли да се намали цената на билетите за София?

Дълго време бях без препитание в Самоков или намирах тук работа само за някой и друг месец или година, по заместване и т. н. Наложи се да се спасявам в София. Сега съм сред пътуващите до столицата. Всеки ден си споделяме трудностите, свързани с пътуването – стари, мръсни автобуси, често през зимата без отопление, а лятото – без климатик, случва се – със сърдити шофьори.
Най-лошото обаче е, че билетите са много скъпи. Често с нас пътуват хора от другаде, които споделят, че за същото разстояние, каквото е от Самоков до София, на всички места, където са били, билетите са по-евтини. Нашите билети до столицата са най-скъпи.
Глътка въздух са, дето се казва, софийските микробуси, които вземат по 1 лв. по-малко за билет. 2 лв. на ден икономия за едно семейство не са малко. Поне хлябът може да се купи с тях.
Имахме надежда, че с новата транспортна схема въпросът с цената на билетите до София ще бъде решен в полза на пътуващите. Но тази схема още не е влязла в сила. Бави се, времето се минава… Има обжалвания, съобщават от общинската администрация. Не сме наясно обаче в полза на кого са обжалванията – на отделни собственици на фирми и автобуси или на пътниците?
И ше можем ли, след като се приеме най-после тази прословута транспортна схема ние, пътуващите, да ползваме някаква социална придобивка? Например намаление на цената на билета или възможност за пътуване с карти, въпреки че превозвачите са различни в различните часове на деня.
Съвсем не са малко гражданите, които работейки в София, пътуват всеки ден до там и обратно, за да осигуряват прехраната на семействата си в Самоков. Затова смятам, че някой – Община, транспортни фирми и др., трябва да отговори на тези въпроси. На кризата не й се вижда краят, а ние буквално сме принудени да пестим от храна и да продължаваме да даваме луди пари за транспорт.

Г. Иванова

Leave a Reply