Не палете огън в гората, призоваха горските

Общо 37 пожара са регистрирани на територията на Югозападното държавно предприятие от началото на годината досега. Засегнати са 1606 дка иглолистни и широколистни дървета, смесена растителност, треви и незалесени площи. Основната причина за пожарите продължава да е човешката небрежност при боравене с огън на открито.
От предприятието специално внимание отделят на състоянието на противопожарните просеки и ивици. Те се почистват от растителност и почва, за да бъде спряно прехвърлянето на огъня, ако възникне пожар. За тази година е предвидено изграждането на 232 хил. линейни метра минерализовани ивици и 52 хил. метра лесокултурни прегради. Работата се върши главно със собствени работници и техника на Югозападното предприятие.
Заради високите температури противопожарните екипи на предприятието са в 24-часова готовност за реакция. Същевременно от предприятието призовават всички граждани – туристи, пастири, берачи на гъби и билки, горски работници, за повишено внимание и екологична култура при боравене с огън на открито.
Глоба до 500 лв. грози всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.
В последно време на няколко пъти самоковските огнеборци са гасили  запалени сухи треви. Неизправен електроуред пък е предизвикал пожар в къща в Алино.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*