Новини, Статии, коментари, Читателски, Шарен свят

Не превръщайте стоматолозите в Майка Тереза

Мнение

Повод за тази статия ми даде повдигнатият на една от последните общински сесии въпрос за необходимостта от дежурен стоматологичен кабинет в града ни. За пореден път “горещият картоф” бе прехвърлен от едно място на друго. Но опит за реално решение на проблема не бе направен.
Преди 1989 г. имаше както дежурни лекари, така и дежурни стоматолози /нощно време на повикване и по време на празници/. Но тези дежурства бяха заплащани от държавата.
В новата икономическа обстановка самият пазар определя свободните и заетите ниши. За разлика от лекарите в болниците, които получават за дежурствата си възнаграждение /не коментираме размера/, от личните лекари, които получават за всеки записан пациент средства, а за нощни дежурства – и бонуси от Здравната каса, то стоматолозите получават възнаграждение само за извършените от тях манипулации.Става ясно, че няма икономическа обоснованост от дежурен стоматолог.
Тук е мястото на ръководството на общината и града ни – да създаде икономическа изгода за откриване на дежурен стоматологичен кабинет. Както болницата получава години наред общински средства за апаратура, ремонти и др. в размер на стотици хиляди лева, то част от тези средства могат да бъдат насочени към стоматологично обслужване.
Ето защо създаването на дежурен стоматологичен кабинет е част от социалната програма, която трябва да провежда общинската управа. Ръководството на общината трябва да излезе с конкретни предложения в тази област, които да бъдат одобрени и приети от общинските съветници. По този начин ще бъде разкъсан “омагьосаният кръг”, в който бива тласкан този въпрос.
Капацитет и желание – това е ключът за решаване на проблема.

Николай Малчев

1 Comment

  1. пазарна икономика

    От гледна точка на “икономическа обоснованост” за дежурен стоматолог наистина няма нужда да има такъв. Икономическа обоснованост за стоматолозите – да. Да ли има нужда от икономическа обоснованост да има живи българи тука в България – не! Пазарната икономика разката мамката на обикновените хора. Искате ли още демокрация и Европейски съюз ганьовци? Тогава не се оплаквайте от такива дребни теми като зъбобол!

Leave a Reply