„Не убивай” – по повод една от 10-те Божи заповеди

Християнството е философия, която се стреми да освободи човешката душа от злото и да утвърди в обществото морални ценности. Бог е дал на хората възможностите да създават поколение, Бог е дал на хората привилегии да създават живот. Всички хора са равни пред Бога, без значение от раса, националност, пол. Дали сме богати, бедни, красиви, здрави, всички сме хора. Да, различаваме се по цвят на кожата, националност, религия, социален статус, характери, но всички сме Божии създания. Достигналите и до наши дни десет божи заповеди имат за цел да съхранят вярата и живота. И всеки човек, спазвайки ги, да живее в хармония със себе си и с околните.
Стремежът към живота и инстинктът за самосъхранение са най-естествените и логични природни закони. Животът на всеки човек е ценен и никой няма право да му го отнема! Една от десетте божи заповеди е свързана именно с утвърждаването на живота и гласи „Не убивай!”
Хората са дошли на Земята не за да отнемат живот, а за да го създават. Това е най-големият дар от Бога, уникално, възхитително приключение, велик учител както в доброто, така и в злото. И всеки трябва да е щастлив именно защото е жив. Животът не може да ни бъде отнет просто така. Убийството е един от най-тежките грехове, особено когато е предварително замислено.
Да убиеш човек – дори самата мисъл е страшна!
Дори убийството на убиец те прави убиец!
Човек прави грешки, но не трябва тези грешки да костват живота му или живота на друг човек. Никой няма право да решава вместо Бог кога някой трябва да умре. Само Бог има право да решава кой колко да живее. Ние, хората, нямаме право да отнемаме живот поради каквото и да е била причина.
„Не убивай!” се отнася до физическото унищожение на човека.
Убийство извършват озлобени, жестоки, неуспели в живота, изпълнени с гняв първични индивиди.
Убийството по какъвто и да е повод си остава убийство. Решението да убиеш някого е страшно, но всеки отговаря за постъпките си пред себе си и пред Бог. И само Бог може да отсъди кое е правилно и кое не е. Ние решаваме как да живеем и какви да бъдем, Бог решава дали сме живели правилно или не. Само Бог знае, само Бог вижда всичко и само Бог има право да отсъди. Всички хора са изпратени на земята с определена мисия и едва когато са я изпълнили, могат да си отидат спокойно. Смъртта е нормален и естествен процес, завършек на земния ни път, а едно убийство или самоубийство слага преждевременен край на най-големия божи дар – живота.

Димитър Аршинков
СОУ „Отец Паисий”, 9 клас

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*